Telenet Giants Antwerp met de rug tegen de muur in Groningen

Foto: GMAX

Sinjoren moeten vanavond winnen in Groningen om Europees te overwinteren

Telenet Giants Antwerp met de rug tegen de muur in Groningen

Print
De situatie voor Telenet Giants Antwerp is duidelijk. De Sinjoren staan vanavond met de rug tegen de muur en moeten in een “do or die” situatie in Groningen winnen wil het Europees overwinteren. “De tweede ronde van de FIBA Europe Cup is de ambitie,” zei coach Roel Moors voor de start van het seizoen. Aan de Giants om die eerste ambitie van deze campagne en tegen de Nederlandse kampioen in te vullen.

Het kan verkeren voor Telenet Giants Antwerp. Begin oktober stond het na een knappe 5 op 5 in de kwalificaties op één wedstrijd van de prestigieuze Champion League. Vanavond kan het Europees avontuur echter al voorbij zijn. Net als in die fatale wedstrijd in het Poolse Rosa Radom (kwalificaties Champions League) gaan de Giants in money-time in de FIBA Europe Cup de mist in. Vanavond zijn er geen excuses en moet de fitte selectie na twee nederlagen op een rij in de Belgische EuroMillions League (Oostende, Limburg United) en één in de FIBA Europe Cup (Le Portel) opstaan en de maat nemen van Groningen.

Groningen favoriet

Het Nederlandse basketbal is al enkele decennia, en dit zowel op clubniveau als met de nationale ploeg, de mindere van het Belgische. Op uitzondering de voorbije jaren van Groningen. De Nederlandse club is in eigen land de topclub, speelt in de Martini Plaza voor 4.000 toeschouwers en miste net als de Giants en versus Estudiantes Madrid een stek in de Champions League. De voorbije twee jaar werd het kampioen en 2017 won het ook de Hollandse Cup en Supercup. Groningen staat met 7 op 9 tweede in de Eredivisie en won afgelopen zondag met 85-65 van Den Bosch. Het is enerzijds klaar voor de Giants en verloor anderzijds vorige maand maar met één puntje in de Lotto Arena. Op papier zijn Evan Bruinsma en co. vanavond favoriet. De twee nederlagen in de Eredivisie kwamen er trouwens na een forfait om niet speelgerechtigde spelers.

Niet gekwalificeerd

Dan zet Telenet Giants Antwerp Europees een stap achteruit. De voorbije zeven  seizoenen bereikte het in de Eurochallenge of Europe Cup, op de campagne 2012-2013 na,  steeds de tweede ronde.  In 2016 flikkerden de Giants, nadat ze op 22 maart op de luchthaven van Zaventem aan de terroristische aanslag was ontsnapt,  zelfs in de kwartfinale.

Wel gekwalificeerd

Als Paris Lee en zijn ploegmaats zich wel kwalificeren voor de tweede ronde van de FIBA Europe Cup oogt de Europese toekomst rooskleurig. Van 20 december tot 7 februari komt het dan in groep terecht met het Roemeense Cluj of het Turkse Istanbul, Het Hongaarse Kormend of het Cypriotische Keravnos en Bergen. In tegenstelling tot vorig seizoen (enkel de groepswinnaars en de beste tweedes) stoot deze campagne de top 2 door naar de 1/8ste finales van de FIBA Europe Cup. Eens in de tweede ronde heeft Telenet Giants Antwerp een mooie kans om Europees iets te realiseren.  Eerst moet het vanavond in een heuse “Nederland-België” wel Groningen uitschakelen.