Nu verkrijgbaar in de boekhandel

Leer speechen als ex-president Barack Obama

Print

Barack Obama. Foto: GvA

Sloganesk, hondsbrutaal en met veel clichés: Donald Trump slaat - in zijn communicatie met de buitenwereld - een andere toon aan dan zijn voorganger. Wie heimwee heeft naar de verzoenende en opzwepende retoriek van de vorige president, vindt vast zijn gading in ‘Barack Obama, zijn beste toespraken’, nu verkrijgbaar in de Antwerpse boekhandel.

‘Barack Obama, zijn beste toespraken’ bundelt zesentwintig memorabele en dynamische speeches, geselecteerd door Lars Duursma, speechexpert en voormalig wereldkampioen debatteren. Duursma verstaat de kunst van het redevoeren. Hij stond aan de wieg van trainingsbureau Debatrix en coacht Europese leiders. In 2008 en 2012 voerde hij actief campagne voor Obama.

De selectie van Duursma zoomt in op alle kwaliteiten waarover de vorige president beschikte: de (h)eerlijke spontaniteit waarmee hij getuigde over zijn eigen leven en familie, de vanzelfsprekendheid waarmee hij moeilijke thema’s omboog tot een toegankelijke, universele boodschap en de uitzonderlijke manier waarop hij het volk kon enthousiasmeren. Ook zwart op wit hebben zijn speeches datzelfde opzwepende effect. De toespraak op de Democratische Conventie in 2004 in Boston leest zoals de Amerikaanse aanhangers het destijds gehoord moeten hebben: als een adrenaline-opwekkende sneltrein.

De kracht van dit speechboek zit ook in de gedurfde keuze van Duursma. De begrafenisrede die Obama hield tijdens de uitvaartplechtigheid van de jonge Beau Biden, de zoon van vicepresident Joe Biden, grijpt de lezer recht naar de keel. Dat geldt ook voor de toespraak van Obama in het Witte Huis, in januari 2016, waarin hij moedig vertelde over de ongeneeslijke wonden die buitensporig wapengebruik met zich meebrengt.

Twee bonussen vervolledigen de bestsellerstatus van dit boek: twee speeches van zijn vrouw Michelle en zeven concrete tips van Duursma om in de voetsporen te treden van Obama en zijn retorische talent te evenaren. Oefening baart nu eenmaal kunst.

Praktisch

‘Barack Obama, zijn beste toespraken’ (Van Halewyck, 319 pagina’s, 19,99 euro) is nu verkrijgbaar in de boekhandel. www.vanhalewyck.be

DOEN!