Maandag 14 november, 20.30u - De Roma, Borgerhout

Tony Joe White stelt nieuwe album voor in De Roma

Print

Tony Joe White: muzikaal nog altijd op kruissnelheid. Foto: GvA

Tony Joe White, intussen 72, stelt op maandag 14 november in De Roma zijn nieuwe album ‘Rain Crow’ voor. De langspeler weerspiegelt het blijvende talent van White: onevenaarbare swamp rock met een duidelijke knipoog naar het Amerikaanse countrygenre.

Eén ding moet je Tony Joe White aangeven: hij blijft trouw aan zijn professionele roots. De Amerikaan die in 1969 resoluut koos voor zogeheten 'swamp rock', kleurt bijna een halve eeuw later nog altijd binnen dezelfde lijntjes. Nog altijd fabriceert hij verhalen met Louisiana, de regio waarin hij zijn jeugd doorbracht, als het walhalla van verderf. Op het album ‘Rain Crow’ krijgt hij ruggensteun van zijn zoon Jody en vriend en acteur Billy Bob Thornton.

Op ‘Rain Crow’ illustreert de meester van de swampbluesfolkrock dat hij nog altijd in staat is om schitterende composities te combineren met beklijvende, gelaagde teksten. De muzikanten die hem begeleiden zijn beperkt: bas, orgel en percussie. Net dat selectieve omgaan met omkadering maakt het album uniek: het geeft White het forum dat hem toekomt. Zingen neigt nu en dan meer naar mompelen, maar dan nog blijkt de Amerikaan een ijzersterk performer. ‘Rain Crow’ verdient dan ook een plaats naast ‘The Shine’ uit 2010 en alle verzamelaars met daarop zijn onmiskenbare kaskraker ,‘Polk Salad Annie’.

‘Rain Crow’ is tegelijk ook het resultaat van een verbluffende collaboratie tussen Tony Joe en zijn zoon Jody. Vader en zoon beheersen de kunst van muziek maken: ingetogen nummers die evolueren van zacht meanderen tot dynamische opwellingen. Nummers als ‘The opening of the box’, het sprankelende openingsnummer ‘Hoochie Woman’ en het lang nazinderende ‘Where do they go?’ doen alvast uitkijken naar (nog) meer.

Praktisch

Het album ‘Rain Crow’ is nu verkrijgbaar bij de platenboer. Tickets voor het concert in De Roma kosten 24 euro. www.deroma.be

Tips om te Doen!