De Proefkonijnen parodiëren topchefs in Fakkelteater

De cast van 'Storm op Zee'. Foto: GvA

Vrijdag 6 november, 20.30u - Fakkelteater, Antwerpen

De Proefkonijnen parodiëren topchefs in Fakkelteater

Print
Vanavond gaat in de Zwarte Zaal van het Antwerpse Fakkelteater ‘Storm op Zee’ in première, de tragikomedie van De Proefkonijnen. In de productie parodieert de cast de culinaire waanzin die Vlaanderen in z’n greep houdt.

Storm op Zee - met Hans De Munter, Mawime De Winne, Daphne Paelinck en Thomas Van Goethem - is geen parodie, maar een kritisch-komische analyse van de manier waarop topchefs nu al jaren ons eetpatroon beïnvloeden. “De rode draad in hun kookprogramma’s is altijd dezelfde: het moet beter, verrassender. Leo Storm, het hoofdpersonage, heeft een andere mening. Volgens hem draait koken gewoon rond lekker eten en passie. That’s it. Die boodschap willen wij uitsturen”, zegt regisseur Randall Van Duytekom.

Storm, een weinig stressbestendige kok op een vissersboot, zegt de zee vaarwel en besluit om een eigen eettent te openen. Hij hoopt daarmee ook het verwaterde contact met zijn dochter te kunnen herstellen. Omdat het met de nieuwe zaak maar niet wil lukken, wordt driesterrenchef Giovanni Di Mari opgetrommeld. “Die wordt gespeeld door Maxime De Winne”, verklapt Randall. “Het publiek zal gelijkenissen zien met Sergio Herman, al willen we er geen imitatie van maken. Maxime heeft nu eenmaal het charisma en het temperament die aan de Nederlandse kok doen denken.”

Hans De Munter, alias Leo, draagt in Storm op Zee niet alleen de koksmuts, maar ook de broek. “Mijn personage krijgt de hulp van een keukenchef die tekeer gaat als een Wout Bru of Peter Goossens, mannen met een groot ego”, vertelt hij. “Storm wil eigenlijk niet dat zijn gerechten beoordeeld worden, maar gewoonweg gegeten. We noemen de chefs natuurlijk niet bij naam, maar we laten wel blijken wat we over hun aanpak denken.”

Praktisch

Op 6, 7 en 8 november (en verder nog tot 22/11) in de Zwarte Zaal van het Antwerpse Fakkelteater. www.deproefkonijnen.be

Tips om te Doen!