© GvA

3D-films maken (tijdelijk) slimmer

3D-films zijn een boost voor ons brein. Sterker: ze remmen de achteruitgang van onze hersenen af. Dat blijkt uit een Brits onderzoek. Voor studenten die er geloof aan hechten, biedt het filmaanbod in de Antwerpse bioscopen soelaas.

Neurowetenschappers van de Goldsmiths University of London rustten meer dan honderd filmkijkers uit met headsets die hun hersenactiviteit in de gaten hielden. Na de film kregen de proefpersonen testen aangeboden. De resultaten waren frappant. De hersenen van de proefpersonen werkten 23% sneller na de 3D-ervaring. Ook hun reactiesnelheid nam toe.

Volgens de onderzoekers moeten onze hersenen harder werken om beelden van een 3D-film te kunnen ontleden, waardoor ze als het ware ‘opgewarmd’ worden. Na de film blijft je brein nog in een hoge versnelling. “Uit het onderzoek blijkt dat 3D-films op lange termijn een rol zouden kunnen spelen om de achteruitgang van onze hersenen tegen te gaan”, klinkt het bij Goldsmith University. “3D-films zouden chirurgen en topsporters ook kunnen helpen om beter te presteren.”

Studenten die er net voor de examenperiode hun voordeel uit willen halen, kunnen terecht bij het filmaanbod van de Antwerpse bioscopen. In Kinepolis zijn dat onder meer ‘San Andreas’, animatiefilm ‘Home’ en ‘Mad Max: Fury Road’. Toch deze kanttekening: de ‘boost’ waarvan sprake neemt al na twintig minuten af. Het effect is dus maar tijdelijk.

www.ugc.be / www.kinepolis.be

Tips om te Doen!