Familie van der Velden 50 jaar achter toog in 'Onder den Toren'

Foto: Neel Vermeiren

Familie van der Velden 50 jaar achter toog in 'Onder den Toren'

Print
Wuustwezel - Het is feest in café Onder den Toren: de familie van der Velden baat de populaire kroeg al 50 jaar uit. Op 17 en 18 juni wordt dat uitgebreid gevierd met een jokprijskamp, party en Camion Trek.

In februari 1967 namen Toon van der Velden en Rita Simons het café, dat toen nog ’t Hoekske onder den Toren heette, over. Het echtpaar kreeg zes kinderen die allen op de een of andere wijze met het café verbonden waren: Jeanne, May, Wim, Johan, Kees en Antoon. Rita deed het café en het huishouden en Toon was zelfstandige in grond- en graafwerken. “Vava was een echte volksmens”, getuigt Heidi Van Aken (38), die nu het café uitbaat samen met haar man Joeri. “Na zijn werk zat hij steevast op de hoek van de toog tussen de andere klanten.” Toon was een Nederlander en woonde meerdere jaren in Nederlands-Indië. “Zijn liefde voor rijstgerechten was groot en hij kookte heel graag. Hij maakte nasi en liet dat aan de klanten proeven. Het werd een gewoonte: Toon kookte en de klanten proefden met dezelfde lepel. Hij maakte ook vaak hapjes die hij gratis aanbood. Zijn klanten werden in de watten gelegd.”

Na 26,5 jaar stopten Toon en Rita met de uitbating. In augustus 1993 werd het café overgenomen door dochter May en haar man Roger. Die stonden 10,5 jaar achter de toog. In januari 2004 was het de beurt aan kleinzoon Johan, zoon van May, en zijn vrouw Anita. Zij namen een beurt van 8,5 jaar op zich. Vanaf juli 2012 tapten kleindochter Wendy en haar man Gert de pintjes. Maar na twee jaar overleed Gert. In juli 2014 namen kleindochter Heidi en man Joeri de zaak over.

Het café viert vijftig jaar van der Velden met op zaterdag 17 juni een kaartprijskamp jokken vanaf 13.30 u. ’s Avonds is er een afterparty met muziek uit de ‘tijd van toen’. Zondag 18 juni is er in de verkeersvrije Kerkblokstraat vanaf 14u een wedstrijd Camion Trek. Aansluitend is er livemuziek met 3-Voud. 

Inschrijven voor Camion Trek via vanderveldenjohan@hotmail.com

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio