Vlaams Belang brengt DIFTAR-rest container terug naar IGEAN

Foto: VB

Vlaams Belang brengt DIFTAR-rest container terug naar IGEAN

Brecht - De door IGEAN aan huis geleverde DIFTAR-rest container werd in een symbolische actie door gemeenteraadsleden Van Assche en Van Akeleyen naar IGEAN teruggebracht. Fractieleider Van Assche maakte de grieven tegen het DIFTAR-rest systeem aan mevrouw Boydens van IGEAN over.

Reeds in februari 2016 interpelleerde de Vlaams Belangfractie over het plan om DIFTAR-rest in te voeren in Brecht. Op de Jaarmarkt van 8 mei verzamelde Vlaams Belang op luttele tijd enkele tientallen handtekeningen tegen het nieuw restafvalreglement. Op 12 mei stemde de Vlaams Belang-, alsook de NVA- fractie, in de gemeenteraad tegen de invoering van het DIFTAR-rest reglement. "Vlaams Belang voelt zich heden in zijn analyse gesterkt door de vele klachten die ons vanuit de Brechtse inwoners bereiken", zegt fractieleider Van Assche.

Vlaams Belang Brecht somt enkele argumenten op tegen de invoering. De fractie is tegen de verplichte invoering omdat er inwoners zijn die al een contract hebben met een ophaler. "De prognoses van gemeentebestuur en IGEAN kunnen vertellen wat ze willen, de prijs per kilo wordt méér dan dubbel zo duur: van 20cent/Kg nu tot 47cent/Kg vanaf januari. Daar is de huur van de container niet eens inbegrepen", beweert Patrick Van Assche. "De gemeente noemt dit een retributiereglement. Dat is juridisch fout. Gezien er geen keuze is, gaat het om een belastingreglement. Het huidig reglement is niet rechtsgeldig."

Volgens Vlaams Belang is de overgangsperiode te kort, moet er met een code gewerkt worden in plaats van een container linken aan een adres en is het systeem van voorafbetaling een soort krediet aan de overheid. Vlaams Belang plaatst dit item daarom opnieuw op de dagorde van de gemeenteraad van 10 november.

 

 

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio