Vader en zoon verlossen hun straat van lege sigarettenpakjes en blikjes

Foto: Nicole Verstrepen

Vader en zoon verlossen hun straat van lege sigarettenpakjes en blikjes

Print
Kapellen - Alexander Siera (48) en zijn zoon Arnaud (3) hebben afgelopen zondag de blikjes, papiertjes en lege sigarettenpakjes in hun straat opgeruimd. “Met vereende krachten kun je een grote impact hebben”, stelt Alexander.

Alexander en Arnaud waren afgelopen zondag alleen thuis. “Ik wilde samen met Arnaud iets doen en bedacht dat we samen het zwerfafval in onze straat konden opruimen. Wij wonen ondertussen twee jaar in Kapellen en zijn hier heel graag. Telkens wanneer ik van mijn werk naar huis kwam, zag ik die blikjes blinken in de gracht en ik begon me eraan te storen”, zegt Alexander. De Kapellenaar begrijpt niet wat mensen bezielt om hun blikjes en lege sigarettenpakjes zomaar op de openbare weg en in de natuur te gooien.

“Het gaf een goed gevoel om dit op te ruimen. We moesten uiteindelijk maar twintig minuutjes bezig zijn om alles weg te krijgen. Ik dacht dat het misschien een goed idee zou zijn om alle inwoners van Kapellen aan te sporen in hun eigen straat de handen uit de mouwen te steken. Ik begrijp dat mensen vinden dat ze niet moeten opruimen wat anderen hebben achtergelaten. Zo dacht ik de voorbije twee jaar ook. Maar met vereende krachten kun je een grote impact hebben. Sinds zondag zullen wij het niet meer zo ver laten komen.”

“Prachtig initiatief”

De Kapellenaar stelt verder dat het misschien de taak van de gemeente is om de Kapelse straten netjes te houden, maar dat die ook niet alles kan opruimen. Schepen van Publieke Ruimte Koen Helsen (Open Vld) vindt de opruimactie van vader en zoon Siera een prachtig initiatief. “Wij sturen dagelijks een vaste veegploeg uit om de straten in het centrum van onze gemeente proper te houden. Voor de rest rekenen we inderdaad op onze inwoners. Wanneer de grachten een onderhoudsbeurt krijgen, ruimen we vanzelfsprekend meteen ook het zwerfvuil op en dat doen we ook bij het onderhoud van de goten en kolken. De grachten worden jaarlijks geruimd en de rioolkolken en de goten pakken we twee keer per jaar aan.”

Het centrum van de gemeente wordt geveegd door de vzw Aralea uit Brasschaat. Dat kost de gemeente 38.000 euro per jaar

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio