Kapelse freerunner wil stunten

Print
Kapellen - Kapellenaar Nico Leenaarts (19) is drie jaar geleden begonnen met freerunning. Hij post geregeld filmpjes op zijn persoonlijk YouTubekanaal, die ondertussen al honderden keren bekeken werden.

Nico Leenaarts studeert voor leraar lichamelijke opvoeding en project algemene vakken aan de Artesis Plantijn Hogeschool in Antwerpen. Drie jaar geleden is hij begonnen met freerunning. “Door naar een video te kijken van de bekende freerunner Damien Walters uit Groot-Britannië. Met een vriend ben ik dan beginnen trainen in de speeltuin van het park van Kapellen. Daar kon ik zacht vallen, in het zand”, vertelt hij.

Nico heeft zichzelf het freerunnen aangeleerd. Vandaag is hij op Facebook lid van freerungroepen waarvan de leden elkaar tips en tricks geven. “Freerunning is ontstaan uit parkour, een ontsnappingstechniek bij oorlog. Raymond Belle, de vader van acteur David Belle, raakte door deze manier van voortbeweging geïnspireerd en voegde er flips en twists aan toe.” 

In België worden er nagenoeg geen wedstrijden georganiseerd, maar in Nederland en in andere landen des te meer en daar wil Nico Leenaarts volgend jaar aan deelnemen. Het komt er dan op aan om een run in maximum dertig of zestig seconden af te leggen. Punten krijg je voor de moeilijkheidsgraad die je in je parcours legt, hoe efficiënt je het aflegt, of je veel creativiteit aan de dag legt, of je het parcours binnen de vooropgestelde tijd kan afleggen...

Heel graag wil Nico Leenaarts ook deelnemen aan The Art of Motion, een wereldkampioenschap dat volgend jaar plaatsvindt op 3 oktober en via Redbull online kan gevolgd worden. 

Ondertussen geeft Nico Leenaarts zelf les bij gymclub Art Gym, waar een afdeling freerunning werd opgericht. Hij heeft meer dan dertig leerlingen tussen acht en zestien jaar oud, onder wie sinds kort drie meisjes.

 

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio