Amokmakers asielcentrum overgeplaatst naar andere centra

Foto: GvA

Verzoeningsceremonie na vechtpartij in asielcentrum

Amokmakers asielcentrum overgeplaatst naar andere centra

Print
Kapellen - In het opvangcentrum voor asielzoekers is zaterdag een vechtpartij ontstaan tussen twee groepen vluchtelingen met een verschillende nationaliteit. Gisteren hebben de twee groepen zich verzoend en elkaar de hand geschud. Toch besloot Fedasil om de jongeren naar andere centra over te plaatsen. De aanstokers waren tussen 14 en 15 jaar oud.

De problemen begonnen met een incident in de refter. De spanningen mondden uiteindelijk uit in een vechtpartij. Rond 19u kwam de politie een eerste keer ter plaatse om de gemoederen te bedaren. “Enkele jongere asielzoekers verjoegen een aantal andere jongeren uit het centrum weg met stokken en luid geroep”, beweert een getuige.

De rust keerde snel weer, maar later op de avond moest de politie opnieuw uitrukken. “De politie stuurde toen drie ploegen en kreeg bijstand van korpsen uit de omliggende gemeenten, waaronder Schoten. De twee groepen met een verschillende nationaliteit, vooral niet-begeleide minderjarigen en jongeren van 18 tot 20 jaar, stelden zich op tegenover elkaar, maar tegenover de veiligheidsdiensten was er nooit agressie”, zegt burgemeester Dirk Van Mechelen (Open Vld).

De burgemeester leidde zondag een verzoeningsvergadering in het asielcentrum. De vechtjassen werden zondag ook toegesproken door de directeur van het asielcentrum.

Maandag vond er overleg plaats tussen Fedasil, de gemeente en de politie en werden de gebeurtenissen geëvalueerd. Daarin werd beslist om de jongeren die zaterdagavond amok maakten naar andere centra over te brengen. Dat gebeurde deze maandagvoormiddag nog als duidelijk signaal naar andere asielzoekers dat het de overheid en veiligheidsdiensten menens is.

De aanstokers waren tussen 14 en 15 jaar oud.  Het incident zou de refter begonnen zijn toen er voorbij werd gestoken bij het aanschuiven.

 

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio