© Neel Vermeiren

Ambitieus plan voor steun aan jeugdhuizen

De gemeenteraad heeft het reglement voor steun aan jeugdhuizen goedgekeurd. Het werd uitgewerkt door de jeugdraad.

Neel Vermeiren

“Het subsidiereglement is er gekomen omdat we de jeugdhuizen willen ondersteunen”, zegt schepen van Jeugd Kris Van Looveren (Cd&V). “De jeugdraad heeft ervoor gekozen om het subsidiereglement zo te maken dat er wordt nagedacht over een kwalitatief beleid met een langetermijnvisie. Zo willen we ervoor zorgen dat er een uitgebreid activiteitenaanbod is bij de jeugdhuizen”, vult Van Looveren aan. De focus ligt vooral op preventie van bepaalde verslavingen. Er wordt geijverd voor samenwerking met erkende organisaties.

Er komt een basissubsidie van 300 euro voor jeugdhuizen die hun beleid formuleren in een jaarverslag. Voorts zijn er werkings- en vormingssubsidies. Ook creatieve activiteiten als fotografie, graffiti en skaten worden gesteund op voorwaarde dat minstens vijf verschillende activiteiten worden aangeboden. Voor preventie kan het jeugdhuis beroep doen op het jongerenadviescentrum (JAC) van Essen, Kalmthout en Wuustwezel.

Voor wie een lokaal in eigen beheer heeft, zijn infrastructuursubsidies mogelijk. Zo worden initiatieven rond energiezuinig beheer en brandveiligheid gesteund. “Een jeugdhuis is niet zomaar een café met goedkope pintjes. We zijn er zeker van dat een jeugdhuis een meerwaarde kan zijn voor de gemeenschap. Jongeren kunnen er dingen leren.” Op vraag van Koen Van Putte (N-VA) antwoordde Kris Van Looveren dat er voldoende budget is in 2015. Hij bevestigde dat de voorstellen ter advies aan de jeugdraad worden voorgelegd.Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio