© Nicole Verstrepen

© Nicole Verstrepen

1 / 2

Feest voor 75 jaar kleuterschool Hoevensebaan

De wijkafdeling van scholengroep Klavertje Vier op de Hoevensebaan bestaat 75 jaar. Het jubileum wordt nu zaterdag gevierd met een academische zitting en een fototentoonstelling.

Nicole Verstrepen

Aan de wieg van de kleuterschool stonden zuster Antonia en zuster Micheline van de zusters van Berlaar. Zij namen op 15 juni 1939 met hun kleuters hun intrek in de voormalige herberg van weduwnaar Hofkens. Achter dit gebouw bouwde aannemer Van Colen tijdens de eerste zomervakantie drie klassen. “De zusters namen dit gebouw in september in gebruik, maar ze hebben er maar een maand les gegeven. De oorlog gooide roet in het eten. Tijdens de mobilisatie werd de school bewoond door Belgische soldaten en tijdens de oorlog woonden er Duitsers. Later werd het gebouw het onderkomen voor Winterhulp”, vertelt directeur Nadia Alaers. De kleuters konden nog wel naar school gaan, maar in wat ‘wandelende klassen’ genoemd werd. Elke namiddag dienden ze naar een garage in de Koning Albertlei te wandelen. Toen de oorlog voorbij was, keerden de kleuters terug. Het schooljaar 1944-1945 telde 76 kleuters. Door de jaren heen, groeide de school verder uit. “Maar door de vergrijzing van de buurt was het in 2006 alle hens aan denk om de school open te kunnen houden, zo weinig kleuters waren er nog. De opening van de crèche het Lieveheersbeestje in onze schoolgebouwen en de leefgroepenwerking bracht daar verandering in en vandaag is er zelfs een inschrijvingsstop. Achter de stenen muur langsheen de Hoevensebaan schuilt een oase van rust met een mooie, grote speelplaats en er komen nu kinderen van over heel Kapellen”, vertelt Nadia Alaers nog.

Vandaag telt de Vrije Basisschool Klavertje Vier 450 kleuters en leerlingen waarvan ongeveer 75 kleuters in de jarige wijkafdeling. De 75ste verjaardag van de wijkschool wordt deze week gevierd met een extra feestelijk grootouderfeest, een optreden voor de ouders en een academische zitting op zaterdag 18 oktober voor genodigden, waaronder de schoolraad, de raad van bestuur, oud-collega’s en buren,… Wie een band heeft met de school, is van harte welkom op de academische zitting maar moet zich ten laatste aanmelden op donderdag 16 oktober (klavervier1@skynet.be).Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio