© W&F

© W&F

© rr

1 / 3

Districtsburgemeester Koen Palinckx van Ekeren kan zichzelf opvolgen

Verrassend heeft de N-VA in Ekeren stand gehouden. Het was gokken hoe de kiezers uit Rozemaai, Schoonbroek en Edison zouden stemmen. Deze wijken worden op 1 januari 2019 van het district Antwerpen overgeheveld naar Ekeren. Districtsburgemeester Koen Palinckx is helemaal niet verrast.

Marc Wouters

“De laatste maanden vingen we positieve berichten op uit de Antwerpse wijken”, zegt Palinckx. “Vele inwoners winkelen in Ekeren en leven ook met ons mee.” In 2012 behaalde N-VA 40,5% van de stemmen (42% in 2012), goed voor 9 zetels. Het Vlaams Belang blijft de tweede partij met 17,3% (15,8%). Derde wordt Groen met 16% (11%) en laat sp.a achter zich. De socialisten zakken naar 9% (14,6%). Coalitiepartner CD&V en Open VLD behouden hun enige zetel. CD&V gaat van 8% naar 7,5% en Open VLD van 5,9% naar 5,3%. De PVDA komt met 1 zetel in de districtsraad.

In principe kan Koen Palinckx de volgende 6 jaar verder besturen met zijn huidige coalitie. “Ik ga deze week praten met alle verkozen fracties”, zegt Palinckx. “We hebben tijd. Tenslotte kan men niets zonder de N-VA. “Het zou goed zijn dat wij dezelfde coalitie hebben als in Antwerpen.”

Belangrijk vindt Palinckx de aanwezigheid van vrouwen in de nieuwe raad. Bij N-VA werden 6 vrouwen verkozen: huidig districtsschepen Sabine Coene, Kristel Somers, Annemie Plompen, Ann Koekhoven en als nieuwkomers Martine Voets en Ellen Malfliet. Voets is coördinator van de BIN (Buurtinformatienetwerk) Mariaburg. Ze is assistent manager bij Carrefour in Brasschaat. Plompen werkt als zelfstandige in de marketing-communicatie. Ook andere partijen vaardigen meer dames af dan in 2012.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio