De expositie ‘De Groote Oorlog’ verhuist naar zusterstad Andernach

Print

Districtsburgemeester Koen Palinckx drukte zijn waardering uit voor al wie in Andernach en in Ekeren aan het project hebben meegewerkt. Links Bürgermeister Claus Peitz, links Ricarda Giljohann van de Andernachse cultuurdienst en Oberbürgemeister Achim Hüt Foto: rr

Ekeren - Vaak wordt de geschiedenis van een oorlog geschreven vanuit het standpunt van de overwinnaar. De tentoonstelling ‘Ekeren en Andernach’ tijdens WO I’ brengt hierin verandering. ‘100 jaar Groote Oorlog’ werd vorig jaar al in Ekeren herdacht. De expositie die werd opgebouwd in samenwerking met de Duitse zusterstad Andernach, staat nu opgesteld bij onze oosterburen.

In Andernach opende de tentoonstelling onder de titel ‘Zwei Fronten-Ein Schicksal’ (Twee Fronten-Een lot). “Hoewel we 100 jaar geleden als vijanden tegenover elkaar stonden, delen we het zelfde lot’, zei de Ekerse districtsburgemeester Koen Palinckx bij de opening van de tentoonstelling in Andernach.

“Ekeren en Andernach lagen in de Eerste Wereldoorlog ver van het front. Toch bepaalde de oorlog het doen en laten van de plaatselijke bevolking.  Langs beide kanten werd gerouwd om slachtoffers, militairen en burgers. “De voorbije jaren vonden in België veel herdenkingen en tentoonstelling plaats die het aspect van WOI in de schijnwerkers plaatsten. Zelden ging het verhaal over vijand van toen die vandaag vrienden zijn geworden”, zei Palinckx. Voor de eerste keer in de geschiedenis werkten Belgen en Duitsers samen aan de herdenking van honderd jaar Wereldoorlog I. Tijdens het proces groeiden de cultuurdiensten van Ekeren en Andernach naar elkaar toe. De tentoonstelling is het verhaal geworden van gewone mensen aan beide zijden van het front.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio