© W&F Marc Wouters

© W&F

1 / 2

Alfons Van Den Wyngaert vervolledigt de geschiedenis van Veltwijck

Over kasteel Veltwijck en zijn bewoners zijn al ettelijke vellen papier volgeschreven. Maar is nooit zo’n diepgaand onderzoek verricht naar de geschiedenis van het domein als in het tweedelig boek van archivaris Alfons Van Den Wyngaert. Aan het uitschrijven ervan ging 25 jaar archivering en 10 jaar opzoekwerk vooraf.

Marc Wouters

“Vele jaren is Alfons Van Den Wyngaert geobsedeerd geweest door Veltwijck en heeft hij als een speurhond diverse archieven en andere bronnen uitgeplozen”, schrijft heemkundige Ward Van Osta. “Zelfs de geringste verwijzing van het Hof Veltwijck, zijn eigenaars en bewoners werd onder de loep genomen.”

De grote verdienste van deze monografie ligt hij de Ekerse heemkundige Hendrik Kanora. “Hij was vol vuur voor het Ekers heem en dat het Veltwijckhof erbij hoorde staat buiten kijf”, zegt Van Den Wyngaert. “Zij leeftijd en zijn wankelende gezondheid verhinderden hem om een zeer uitgebreide studie over het kasteel te publiceren.” In zijn moreel testament drukte Kanora de wens uit om zijn werk verder te zetten.

Alfons (Fons) Jean Van Den Wyngaert (76) heeft het grootste deel van zijn actieve loopbaan gewerkt op het ministerie van financiën. ’s Avonds en in het weekend vergat hij het cijfermateriaal om zich te verdiepen van ons verleden. Na het overlijden van Staf De Meyer, voorzitter van Heemkring Ekeren, nam Fons in 1983 de fakkel over. Hij bleef voorzitter tot en met het verschijnen van het laatste jaarboek van de heemkring in 2012.

Om zich te kunnen verdiepen in oude archieven studeerde de auteur Middelnederlands. Bezoeken aan het stadsarchief in Antwerpen en het Rijksarchief in Antwerpen en Brussel waren zeer frequent. Hij vond steun bij collega’s heemkundige. Hij reisde zelfs naar Paduo in Italië om het boek van Gerard van Veltwijck in te kijken. Gerard was de neef van Aert van Veltwijck, degene die in 1545 het kasteel kocht. Hij was ambassadeur van Keizer Karel. “Later vernam ik dat de thesis ook in Brussel ter beschikking lag, maar dan in het Hebreeuws.” Fons kon ook rekenen op de medewerking van de adellijk families zoals de familie Le Grelle, de Potter en de Borrekens. Hij kon archieven inkijken die niet toegankelijk waren voor het publiek en kreeg toestemming voor publicatie.

“Of het nu einde verhaal is, weet ik niet”, zegt Fons. “Op een bepaald ogenblik moet je een streep trekken onder het opzoekwerk en moet er overgegaan worden tot publicatie.” Mogelijk duiken er later nog archieven, details of losse eindjes op in verband met Veltwijck. . Het resultaat van het jarenlange werk, is 2 boeken, 292 pagina’s, die bol staan van informatie. De werken worden bijzonder rijkelijk geïllustreerd met onder meer nooit uitgegeven fotomateriaal. Het Er werden slechts 100 exemplaren afgedrukt in eigen beheer.

alfons.vandenwyngaert@skynet.be

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio