Het ‘mierenpleintje’ bij de inkom van Ekeren wordt Canadezenplein

Bij de bloemenhulde aan het monument van de gesneuvelden aan de Sint-Lambertuskerk in Ekeren verwees districtsburgemeester Koen Palinckx (N-VA) naar de tentoonstelling over de Eerste Wereldoorlog in het Hof De Bist. In de expo wordt het verhaal verteld van de gewone man uit Ekeren en de Duitse zusterstad Andernach die de gevolgen van de oorlog moeten ondergaan.
Print

Op 11 november worden niet alleen de slachtoffers uit de Eerste en de Tweede Wereldoorlog herdacht, ook de dode uit conflicten erna krijgen een plaats in de jaarlijkse herdenking. In 2019 is het 75 jaar geleden dat Ekeren door de Canadezen werd bevrijd. Koen Palinckx lanceert het idee om het pleintje zonder naam bij het inrijden van Ekeren, het ‘mierenpleintje’ in de volksmond, te dopen tot Canadezenplein. De Canadezen van het Royal Regiment ondersteund door de carriers van het Essex Scottish Regiment bereikten Ekeren op 28 september 1944. De Duitsers trekken dan weg uit Ekeren, Kapellen en Hoevenen. Het Legermuseum in Brussel schenkt Ekeren een kanon uit die tijd om op het toekomstig Canadezenplein te plaatsen.

Ook op andere plaatsen in Ekeren en Brasschaat-Donk werden aan het monument van de gesneuvelden bloemen neergelegd. De herdenking startte in de vroege morgen aan het Lancastermonument op het Laar in Ekeren-Donk. Het kunstwerk van beeldhouwer Stef Van Eyck herinnert aan de gebeurtenis in de nacht van 15 juni 1943. Zeven Britse piloten verloren het leven, toen hun Lancaster door een Duitse nachtjager werd neergehaald.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio