© W&F

© W&F

© W&F

© W&F

© W&F

© W&F

© W&F

© W&F

© W&F

1 / 9

Legendarische Lady-motoren even terug in Mariaburg

Sint-Mariaburg was vroeger niet alleen een vakantieoord voor Antwerpenaren en artiesten. Een constructiewerkhuis van Lady motoren, was tot ver buiten onze grenzen bekend. Net voor de Tweede Wereldoorlog sloot de firma de deuren. Zondag bromden de oude Lady’s weer even in Mariaburg.

Marc Wouters

Enkel een klein stukje muur, onttrokken aan het straatzicht herinnert aan een rijk verleden. Het Ets. Lady s.a. Sainte-Mariabourg-Anvers in de toenmalige Gezondheidslei, nu Frans Standaertlei, was een wereldbekend constructiewerkhuis voor de bouw van Lady (cross) motoren. De Nederlander Jo Van Vlierberghe bezit zo’n ‘lady’. Toen hij jaren geleden in Mariaburg een rondrit maakte, wou hij de vergane glorie in de aandacht brengen.

Wijkwerking Mariaburg nam de organisatie ter harte. Tussen 1924 en 1939 werden in het werkhuis een tweehonderd tal motoren gefabriceerd. Van Vlierberghe vond er 31 terug in België, Nederland en één in Frankrijk. Dertien eigenaars gingen in op de reünie en kwamen zondag ronkend naar Mariaburg.

Om de aandacht van de Mariaburgers te trekken werd aan de poort van de oude firma (nu scoutslokaal) een gedenkplaat onthuld. In het wijkcentrum werd een tentoonstelling rond de Lady motoren opgebouwd.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio