Vrijdag wordt het Lancastermonument onthuld

Kunstenaar Stef Van Eyck met het Lancastermonument. Links Stijn Van Bouwel van CC Ekeren en districtsburgemeester Koen Palinckx (midden). Foto: W&F

Vrijdag wordt het Lancastermonument onthuld

Print
Ekeren - In de nacht van 15 juni 1943 haalde een Duitse nachtjager een Brits bommenwerper boven Ekeren neer. Het toestel, een Lancaster, crashte met zeven bemanningsleden ter hoogte van het Laar in de wijk Donk. Drieënzeventig jaar later wordt ter nagedachtenis van de gesneuvelde Britten op de plaats van de ramp een herdenkingsbeeld onthuld.

De plechtige onthulling van het monument heeft plaats op vrijdag 17 juni op de hoek Laar met de Wielseweg. De Britse ambassadeur Alison Rose, generaal Gerard Van Caelenberge, de huidige stafchef van het leger, en enkele familieleden van de piloten wonen de plechtigheid bij. De Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Luchtmacht luistert de viering op.

Het Lancastermonument is een ontwerp van de Ekerse kunstenaar Stef Van Eyck. Het beeld is een schaalmodel van de vleugel van de Lancaster. De vorm is realistisch weergegeven met een duidelijk herkenbaar symbool van de RAF (Royal Air Force). De vleugel is in 7 fragmenten opgedeeld.

De ceremonie start 11u met toespraken en om 12u wordt het beeld onthuld. Als eerbetoon vliegen drie SV4-vliegtuigen over het Laar.

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio