© documentatiecentrum

© documentatiecentrum

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Ekerse Motorclub ontmoette in 1932 koning Albert I

Simone Dingemans uit de Driehoekstraat ruimde enkele weken geleden haar garage op. Ze ontdekte een oude foto uit 1932, waarop koning Albert I een ontmoeting had met de Ekerse Motorclub. Waar is die foto genomen en wie staat er op? Vragen die voorlopig onbeantwoord blijven.

Marc Wouters

De Ekerse Motorclub (EMC) werd in 1931 in café ’t Vliegend Wiel opgericht. De herberg bevond zich op de hoek van de Driehoekstraat en de Kloosterstraat. Na wat zoekwerk vond Fons Vandenwyngaert, archivaris van het documentatiecentrum van de Noorderpolders, de oprichtingsact van EMC in het staatsblad van 7 juli 1931. Stichter was ondermeer Petrus (Pier) Kanora, herbergier van ’t Vliegend Wiel. “Niemand van de stichters is nog in leven”, weet Vandenwyngaert.

“De nazaten van de familie Kanora die ik heb gecontacteerd, kunnen de foto met koning Albert I niet lokaliseren, noch namen plakken op de aanwezigen”, zegt de archivaris.

Mit, de zus van Simone Dingemans (72) was gehuwd met Jan Kanora (1919-2011), de opvolger van Petrus in ’t Vliegend Wiel. Tot bij de sluiting van het café in 1978 was Simone werkzaam bij haar schoonbroer. Als jong meisje herinnert zij nog de teerfeesten van de motorclub, maar namen kent ze niet.

Wie herkent de personen op de foto: alfons.vandenwyngaert@skynet.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners