450 jaar kasteel Veltwijck

Print

De dreef maakt sinds 1949 deel uit van het beschermde landschap rond het kasteel en het poortgebouw. Foto: Foto W&F

Ekeren - Het kasteel Veltwijck in Ekeren bestaat 450 jaar. In het gebouw zijn sinds 1930 een deel van de gemeentelijke (stedelijke) diensten gevestigd. Het hele jaar door zijn er extra activiteiten.

De dreef maakt sinds 1949 deel uit van het beschermde landschap rond het kasteel en het poortgebouw. Vandaar dat het Vlaams Agentschap voor Onroerend Erfgoed zijn goedkeuring aan de heraanleg van de dreef heeft moeten geven”, zegt Tom Peeters van Stadsbeheer.

De dreef wordt over de hele lengte opgebroken. “In het midden komt een strook met de minst bolvormige kasseien, zodat voetgangers, fietsers en rolstoelgebruikers comfortabel het kasteel kunnen bereiken, wat nu niet het geval is”, zegt districtsvoorzitter Koen Palinckx (N-VA).Het kasteel dateert uit de 16de eeuw. De Antwerpse poorter Aert van Veltwijck kocht het gebouw en omliggende gronden op 3 november 1545 op de Vrijdagmarkt in Antwerpen van Anthonio de Mescua. De man kon zijn schulden niet betalen en werd verplicht zijn eigendom van de hand te doen. 450 jaar geleden, in 1565 werd voor het eerst melding gemaakt van Hof Van Veltwijck.

 “Omwille van zijn historische en esthetische waarde werd het kasteel Veltwijck in 1949 beschermd als monument en landschap”, zegt Valerie Evers van Onroerend Erfgoed. In de loop van de eeuwen werd het kasteel verscheidene malen gerenoveerd en aangepast. 

Lees het hele verhaal in Gazet Van Antwerpen - Editie Stad

 

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio