© Foto W&F

Wijkwerking Mariaburg geeft tweede leven aan boeken

Hebt u veel boeken in uw boekenkast die u al gelezen hebt? Sinds kort kan u deze exemplaren kwijt in de ‘boekenruilkast’ van Wijkwerking Mariaburg. U mag een ander boeken ontlenen, gratis.

Of u het boek wel of niet terugbrengt, maakt niet uit. Het idee van de ‘boekenruilkast’ komt overgewaaid uit de Verenigde Staten. Daar is het zeer populair. Via Nederland verzeilde het idee bij ons.

Sinds 1 januari 2013 huurt Wijkwerking Mariaburg vzw het gebouw van de vroegere bibliotheek aan het Van de Weyngaertplein 39. Het Heemkundig Documentatiecentrum heeft zijn archieven op het eerste verdiep ondergebracht. De benedenverdieping wordt gebruikt voor activiteiten, vergaderingen en voordrachten.

Op initiatief van archivaris Ludo Van Bouwel wordt de wijkwerking uitgebreid met een boekenruilkast. “Ik heb de mosterd bij gehaald André De Nys”, vertelt Van Bouwel. “André installeerde een tijd geleden een boekenruilkast in zijn gemeente.”

In Mariaburg kent het initiatief al van bij de start succes. In de drie glazen boekenrekken vinden we niet alleen stoffige boeken, maar ook nieuwe exemplaren. Alle genres zijn vertegenwoordigd, van fictie, historisch werk, strips tot kunstboeken. Literatuur voor volwassenen en kinderen. “Te merken aan het aantal dozen vol boeken hebben enkele Mariaburgers hun zolder op kelder opgeruimd. De ene zijn oud papier, is de andere zijn leesvoer”, weet Van Bouwel. De boekenruilkast, of het boekenasiel, zoals het project in Mariaburg werd gedoopt, is misschien een eerste stap naar een samenleving waar duurzaamheid en samenwerking belangrijker is dan winstbejag. “We denken eraan om bijvoorbeeld het wijkcentrum op zondagnamiddag open te stellen”, zegt Ludo Van Bouwel, “Maar helaas missen we voorlopig de nodige vrijwilligers.”

Lees het hele verhaal vrijdag in Gazet Van Antwerpen-editie Stad.

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio