© Marlies Van Bael

19-jarige Toon opent eigen bakkerszaak

19 jaar jong is Toon De Peuter en hij heeft net een eigen bakkerij uit de grond gestampt, weinigen doen het hem na. "Het is hard werken, maar dit is wat ik altijd wou. Het voelt goed om mijn eigen baas te zijn."

Marlies Van Bael

In de Dikstraat 15 in Vorst (Laakdal) staat Toon te glunderen in zijn eigen bakkerij, 'Bakker Toon'. Hij ziet er wel wat moe uit, maar heeft om 11 uur 's ochtends al hard gewerkt. "Ik ben al van gisterenavond 17 uur bezig, nu heb ik net gedaan."

Lekkere taarten, koffiekoeken en brood staan al te blinken in zijn bakkerij en de vele klanten komen en gaan. "Dit was mijn kinderdroom. Ik heb altijd graag lekkere dingen klaargemaakt. Al op zeer jonge leeftijd hielp ik thuis in mama’s keuken bij het bereiden van lekkere maaltijden en hapjes", vertelt Toon. En sindsdien is hij altijd maar beter en beter geworden.

"Ik heb mijn studies Bakkerijtechnieken voltooid in de grootste voedingsschool in Vlaanderen, ‘Ter Groene Poorte’ in Brugge. Tijdens deze opleiding zat ik er op internaat en was ik elke week van huis. Ik heb daar een goede opleiding gekregen, goede vrienden gemaakt en ik heb mijn opleiding vooral kunnen aanvullen met praktijkervaring in een goed draaiende bakkerij in de buurt. Vooral die laatste gaf me de kans om in het vak te stappen en het werkritme aan te leren."

Het leven van een bakker is inderdaad niet simpel, maar dat heeft Toon er allemaal voor over. "Momenteel heb ik een erg druk leven. We wilden voorzichtig opstarten, maar toch maak ik momenteel lange nachten. Ik start ’s avonds rond 22u en werk dan door tot in de late voormiddag. De voldoening om telkens opnieuw een lekker brood en broodjes in de oven te zien bakken en de handenarbeid zelf spraken me altijd aan. Het is telkens opnieuw een stukje toveren."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners