Vriendschapsbanden versterken tijdens driegildenschieting

De Sint-Jorisgilde uit Kalmthout hield zondag een voetboogschieting. Daarbij werd er verbroederd met de Sint-Jorisgilde uit Tilburg en de Sint-Odulphusgilde uit Best bij Eindhoven. De schieting werd traditioneel geopend met een optocht rond de staande wip.

De schuttersgilden vonden hun ontstaan in de middeleeuwen. Een groep mannen kreeg de taak om een gemeenschap voor een plaatselijke heer te beschermen. Wanneer de nood het hoogst was, moesten ze zich bewapenen met hét strafste wapen, de voetboog. Vandaag komen er nog steeds schutters wekelijks samen om te schieten. Zo worden de tradities in ere gehouden, maar is het vooral een gezellig samen-zijn onder vrienden.

De Sint-Jorisgilde uit Kalmthout dateert van 1671. Leo Vanwesenbeeck is al 43 jaar hoofdman bij de gilde. “Ik ben fier dat ik de grondlegger ben van de verbroedering met de Sint-Jorisgilde uit Tilburg en de Sint-Odulphusgilde uit Best. “Onze eerste ontmoeting dateert van oktober 1982. Uit die ontmoeting is een verbroedering gegroeid. Nu komen we geregeld samen om met de voetboog te schieten en onze vriendschappelijke banden te versterken.”

Frans Claessen is al 28 jaar hoofdman van de Sint-Jorisgilde uit Tilburg. De gilde bestaat sinds 1483. Klaas Bergman is hoofdman van de Sint-Odulphusgilde uit Best bij Eindhoven. “Onze gilde bestaat sinds 1592, een kleine 100 jaar ouder dan de gilde in Kalmthout.”

Boze geesten

De schieting begint met een optocht met de drie gilden. Voorop lopen de vaandeldragers, gevolgd door de trommelaars, de koningen en de hoofdmannen. “Als teken van verbroedering stappen de schutters door elkaar”, legt Leo Vanwesenbeekck uit. “Traditioneel wandelen we drie maal rond de wip om de boze geesten op een afstand te houden. Oorspronkelijk ging het om een natuurgebed, om boze geesten weg te jagen zodat er geen ongelukken zouden gebeuren tijdens de schieting.”

En dan kan de schieting van start gaan. Iedere schutter zet zijn beste beentje voor om de vogel van de wip te schieten. Prijs voor het beste korps werd gewonnen door de Sint-Jorisgilde uit Tilburg, de beste koning werd Benny Branders van Sint-Jorisgilde uit Kalmthout en kampioen werd Roderick Spierings van Sint-Jorisgilde uit Tilburg.Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio