© rr

© rr

© rr

© rr

1 / 4

Oud-wielrenner Ludo Loos overleden

Oud-wielrenner Ludo Loos uit Essen overleed vrijdag in de vooravond op 64-jarige leeftijd na een langdurige ziekte in AZ Klina in Brasschaat. Hij was professioneel wielrenner van 1976 tot 1986.

Margo Tilborghs

Ludo Loos werd in Essen geboren op 13 januari 1955. Hij was professioneel wielrenner van 1976 tot en met 1985. Hij reed driemaal de Ronde van Frankrijk (in 1978, 1979 en 1980). Alleen de laatste keer reed hij de Tour uit en haalde hij een verdienstelijke achttiende plaats in het eindklassement. Hij won in deze ronde de bergetappe naar het skioord Prapoutel. Het werd de mooiste dag van zijn wielerleven.

Loos fietste in zijn carrière onder andere voor de C&A-ploeg van kopman Eddy Merckx. Vanaf 1984 was hij in dienst van het Spaanse team Dormilon. In de Ronde van Spanje (1985) reed hij tegen een overstekende hond, waarbij hij zwaar ten val kwam en een blessure aan een nekwervel opliep. Loos herstelde, maar zou zijn carrière niet meer voortzetten.

Zijn grootste zege ooit

“Ludo wordt aan de voet van de laatste klim op de hoogte gebracht dat hij 6 minuten voorsprong had en is dan zegezeker. Bij Marc de Windt, de sponsor, breek het angstzweet uit en hij kan geen aanmoediging meer uitbrengen. Ludo blijft kalm en besluit om gewoon zijn tempo aan te houden.Aangemoedigd door duizenden wielerfans, waaronder enorm veel Vlamingen die juichen en dansen. Vandaag is hij de kleine ‘Adelaar van de Alpen’ en levert slecht 41 seconden in op de achtervolgers met Zoetemelk en wint met 5 minuten en 19 seconden voorsprong. Met tranen in de ogen overschreed Ludo de eindmeet. Zijn geluk kon niet op. Hiervoor was hij coureur geworden. Ze zullen nu nooit meer lachen met Looske, grijnsde hij. Uiteindelijk wordt meesterknecht Ludo Loos 18de in het eindklassement en 2de in het bergklassement. Eddy Merckx stuurde een telegram met felicitaties.” (Roger Suykerbuyk)

Uit De Spycker - Jaarboek 2010 (Kon. Heemkundige Kring Essen): Ludo Loos: Zonneschijn is erg zeldzaam in zijn leven. (blz. 109 t.e.m. 128)

Ludo Loos wordt vrijdag door vrienden en familie herdacht en begraven in intieme kring.Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio