36 jonge talenten gelauwerd voor Junior Journalist-wedstrijd

Print
Essen - Junior Journalist is de grootste schrijfwedstrijd voor jongeren in Vlaanderen en vindt elk jaar plaats in tientallen plaatselijke Davidsfonds afdelingen. Het thema van de editie 2018-2019 is ‘Meesterschap’, in navolging van het project rond de Vlaamse Meesters.


Junior Journalist is de grootste schrijfwedstrijd voor jongeren in Vlaanderen en vindt elk jaar plaats in tientallen plaatselijke Davidsfonds afdelingen. Zo ook in Essen. Het thema van de editie 2018-2019 is ‘Meesterschap’, in navolging van het project rond de Vlaamse Meesters. In het parochiecentrum ‘Den Baptist’ in Wildert mochten 36 laureaten van vier basisscholen (Mariaberg, Potlodenschool, Wigo en College) hun diploma in ontvangst nemen. Het opstel van Stella Jacobs (12) werd door de jury als beste werk uitgekozen en mag daardoor deelnemen aan nationale wedstrijd op 19 mei 2019.

Gerda Dendooven
Voor de uitreiking van de oorkondes was het de eer aan schrijfster en boekillustrator Gerda Dendooven om de jongeren te vertellen hoe haar boeken tot stand komen. Het werd een boeiende uiteenzetting waarbij Gerda enkele praktische kneepjes van het vak toelichtte. Zo vertrouwde ze de jongeren toe dat ze nooit zonder haar notitieblokje op stap gaat en liet ze schetsen zien van mensen, dieren, huizen en planten die ze op haar pad tegenkwam. “Zelfs mijn kinderen inspireren met tot het schrijven van boeken”, zei ze. “Of een krantenartikel dat me aangrijpt, zoals het dode jongetje dat op het strand werd gevonden. Van daaruit werk ik verder. Het duurt tot soms ruim een jaar vooraleer een boek in de winkel komt. ”

De dappere soldaat

Met haar opstel ‘De dappere muzikant’ mag de 12-jarige Stella Jacobs van het College in Essen deelnemen aan de provinciale wedstrijd. "Mijn verhaal speelt zich af tijdens de Eerste Wereldoorlog”, vertelt Stella Jacobs. “Het hoofdpersonage is Sooi. Hij speelt trompet. Op een dag moet hij naar het front in Ieper maar zijn trompet neemt hij mee. Maar het loopt fout wanneer zijn vriend Frank in de loopgraven in zijn been wordt geschoten.”

Met haar opstel mag Stella Jacobs nu deelnemen aan de provinciale Junjior Journalist-wedstrijd. Die bevat een groot boekenpakket en flink wat andere prijzen. De hoofdprijs wordt overhandigd aan de winnaar op zondag 19 mei. We wensen Stella veel succes!

Alle laureaten mochten naast een diploma ook een boekenpakket ontvangen.

 

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio