Concert in vijver Arboretum: "Groene kikkers zijn er dit jaar uitzonderlijk vroeg bij"

Print
Kalmthout - Door de warme temperaturen van dit voorjaar zijn de kikkers er dit jaar vroeg bij. In de vijver in de arboretumtuin in Kalmthout is het daarom nu al een drukte van jewelste. Honderden kikkers geven er een kwaakconcert.

Wie de prachtige tuin van Arboretum Kalmthout bezoekt, wordt getrakteerd op een wel bijzonder concert. Al van ver hoor je kikkers kwaken. Van zodra je bij de vijver komt, wordt het concert even gestaakt. Maar wie stil blijft staan of zich neerzet op een bank kan enkele mintuen later weer volop van het gekwaak genieten en de kikkers aanschouwen.


“Door het warme weer van de afgelopen weken zijn de kikkers al bijzonder actief”, zegt conservator Bram Rammeloo. “Kikkers zijn amfibieën, koudbloedige dieren dus. Ze leven dus helemaal op wanneer het water opwarmt. Ze bevinden zich dan ook in het bovenste laagje warmer water of zitten op een waterlelie. De mannetjes roepen naar hun vrouwtjes. Hoe hoger de temperatuur, hoe groter de roepactiviteit.”

Bastaardkikkers
De kikkers in de arboretumvijver zijn bastaardkikkers, de meest bekende van alle groene kikkers. Ze vallen op door het schel geluid dat ze produceren. Volwassen bastaardkikkers trekken doorgaans pas tussen midden april en de eerste helft van juli naar het water om te paren. Tijdens de paring, waarbij het mannetje zijn partner onder de oksels omklemt, produceert elk wijfje een eiklomp die tot 10.000 eitjes bevat. Mannetjes verzamelen zich dan in luidruchtige paarkoren waarbij met behulp van de kwaakblazen een grote variatie aan geluiden wordt geproduceerd. (Bron: www.natuurpunt.be)

Kikkerconcert
Wie wil genieten van het kikkerconcert kan nog minstens veertien dagen de tuin met vijver bezoeken. “Het is mooi om de kikkers te observeren”, zegt de conservator nog. “Je kan ook onze verrekijker gebruiken. Die is eigenlijk bedoelt om naar de bijenkasten te kijken en de bijen te zien zwerven. Maar hier staat hij nu ook perfect om de kikkers gade te slaan.”

www.arboretumkalmthout.be

Het arboretum is elke dag open van 10 tot 17u
Arboretum Kalmthout, Heuvel 8 in Kalmthout

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio