Apothekers informeren over darmkanker: "Neus eens rond in een darm!"

Foto: Margo Tilborghs

Apothekers informeren over darmkanker: "Neus eens rond in een darm!"

Print
Essen / Kalmthout - Acht Essense en Kalmthoutse zelfstandige apothekers slaan de handen in elkaar om de inwoners te sensibiliseren over de preventie van darmkanker.

Maart is de blauwe maand en is wereldwijd de maand voor de strijd tegen darmkanker. Met de actie #blauweapotheek sensibiliseren de apothekers de mensen over de factoren die de kans op ontwikkeling van darmkanker kunnen verlagen en hoe je darmkanker makkelijk én in een vroeg stadium kan opsporen. Op de wekelijkse markt in Kalmthout werd een sensibiliseringsactie georganiseerd door de zelfstandige apothekers van Kalmthout en Essen. Dat deden ze in samenwerking met de vzw Stop Darmkanker. 

Marktbezoekers konden binnenstappen in de reuzendarm en ontdekken hoe een darm er vanbinnen kan uitzien. Zo konden zij op een speelse manier meer te weten komen over darmpoliepen, darmkanker, darmkankerpreventie en darmkankertesten.

Zelftest

"Darmkanker komt bijna evenveel voor als borstkanker", zegt apotheker Cindy De Roeve, zelfstandig apotheker in Nieuwmoer. "Eén op de 20 personen krijgt ermee te maken. In de meeste gevallen betreft het mensen ouder dan 50 jaar. Het vroegtijdig opsporen van darmkanker kan veel leed voorkomen. Dit kan om te beginnen met een simpele stoelgangtest die spoortjes bloed in de stoelgang kan detecteren. Spoortjes bloed kunnen wijzen op poliepen. En poliepen zijn een mogelijke voorbode van darmkanker. Door regelmatige lichaamsbeweging en voldoende vezelrijke voeding kan je je risico op darmkanker verlagen. Met overgewicht, roken en overmatig alcoholverbruik verhoog je echter je kans. Hopelijk doen meer mensen de test na deze ludieke actie, en wordt er misschien veel leed vermeden".

 

 

De bezoekers van de reuzendarm reageerden in ieder geval heel positief. "We vonden het heel interessant en vinden het zeker een reden om met zo'n test je stoelgang zelf eens te checken. Het is bovendien een pluspunt dat je die test zelf kan doen, alvorens naar een dokter te stappen. Op tijd nakijken, zou ik dus zeggen". 

Een test kan je kopen in de apotheek, of vanaf 55 jaar krijg je er om de 2 jaar 1 toegestuurd via het grote bevolkingsonderzoek.

www.stopdarmkanker.be

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio