Nu al 180 inschrijvingen voor massaspektakel rond WO I

Print
Essen - In zaal Rex werd dinsdag een tipje van de sluier gelicht rond het massaspektakel (N)iemandsland, dat in september in Essen zal plaatsvinden. Van de 350 aanwezigen gaven alvast 180 personen zich op om op een of andere manier te helpen bij de voorstellingen.

Het einde van de Eerste Wereldoorlog wordt dit jaar wereldwijd herdacht. De gemeente Essen en de vzw Kobie willen de oorlog met een groots opgezette musical in herinnering brengen. De kloostertuin van het college aan Rouwmoer zal het historische decor zijn voor wat een meeslepend spektakel moet worden. Luc Stevens Producties, bekend van ZOO of Life, werkte een scenario uit. De regie is in handen van Hannes Vandersteene.

(N)iemandsland vertelt het verhaal van een door de vijand bezette bevolking die, ondanks de zware strijd om te overleven, blijft geloven in de liefde en de verbondenheid van familie. De musical zal de toeschouwers twee uur lang onderdompelen in de wereld van het Essense notarisgezin Pelgrims en het landbouwersgezin Van Loon. Het verhaal is opgebouwd rond emoties, liefde, pijn, verdriet, geluk, tegenslag en samenhorigheid.

“Voor dit project wordt er samengewerkt met honderden vrijwilligers”, zegt Jokke Hennekam (sp.a), schepen van Cultuur. “We zijn nog op zoek naar acteurs, dansers, decorbouwers, technici, naaiclubs, opruimers, cateraars, parkeerwachters, toezichters, begeleiders en tappers. Kortom: iedereen die graag voor of achter de schermen de handen uit de mouwen wil steken.”

Warmte

De opkomst in zaal Rex, waar nieuwsgierigen dinsdag al een voorsmaakje kregen, overtrof alle verwachtingen. Zo’n 350 mensen kwamen afgezakt. Luc Stevens van het gelijknamige productiehuis vertelde al een en ander over het scenario. “Ik vond het een geweldige avond”, zegt hij. “Ik ben blij dat we mee in dit project zijn gestapt. De warmte onder de mensen en de gedrevenheid zijn duidelijk groot. We gaan er iets geweldigs van maken. (N)iemandsland zal iedereen, van groot tot klein, recht in het hart raken, beroeren en betoveren. Het wordt iets dat in Essen en omgeving nog lang zal nazinderen.”

Workshops

Volgens regisseur Hannes Vandersteene mag iedereen die zich inschrijft sowieso meespelen, al dan niet als figurant. “Eind februari gaan de eerste workshops van start”, zegt hij. “We gaan dan op een speelse manier bekijken wat de deelnemers in hun mars hebben als we het hebben over zingen, dansen en toneelspelen.”

Wie niet aanwezig kon zijn maar wel graag wil deelnemen, kan zich nog inschrijven via het inschrijvingsformulier op de website van de gemeente Essen. Ook deelnemers buiten Essen mogen zich inschrijven. Via die weg kun je je ook inschrijven voor de (N)iemandsland-nieuwsbrief.

De data waarop de voorstellingen plaatsvinden, zijn alvast bekend: 20, 21, 22, 27, 28 en 29 september.

Klik hier om de foto's van het infomoment te bekijken.

www.essen.be/niemandsland

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio