VIDEO. “Wie geen kater heeft, kan er hier één krijgen”

Print
Essen - Op de eerste dag van het nieuwe jaar geven de Groten Toer Joggers elkaar elk jaar rendez-vous in het natuurdomein de Wildertse Duintjes voor hun katerloop. Na enkele toertjes wordt er stevig geklonken op het nieuwe jaar.

Al voor de 26ste keer komen de Groten Toer Joggers op de eerste dag van het nieuwe jaar bijeen om elkaar een gezond, sportief en gelukkig nieuwjaar toe te wensen. Ze lopen een rondje, drinken een borreltje of wat koffie of proeven van andere lekkernijen, zoals verse soep.

Kok van dienst is Marcel Van Hemelrijk (71), die al voor de de twaalfde keer voor de soep zorgde. “Twintig liter en telkens een andere variëteit. Ik maak ze de dag voordien klaar, kruid ze ’s ochtends bij en laat ze dan nog eens goed doorkoken. Ik rijd met de soep naar hier als ze nog gloeiend heet is, dan blijft ze lekker lang warm. Dit jaar is het paprikasoep, met uien, gember en pepers.”

Charme

Wat is nu eigenlijk de charme van deze Katerloop? “Iedereen weer eens terugzien”, zegt Stan Van Loon. "Daar ligt de motivatie. Het is een sociaal gebeuren waar onze joggers ieder jaar opnieuw weer op af komen. We starten met een ochtendloop van drie kilometer door de Wildertse Duintjes. Daarna gaan traditioneel de koffers open en komen de flessen, de soep, de cake en nog veel meer lekkers op de picknicktafel. Je komt met een kater naar hier en je gaat desgewenst met een verse naar huis”, lacht Stan Van Loon.

De familie Costermans. (Marc, May, Herman, Greet, Willy, Monique, Marleen en Jos) is niet alleen vandaag van de partij, maar iedere zondag. “Dit gebeuren willen we voor geen geld missen.”

Jan Nys (76) en Theo Soetewey ( 77) zijn de twee oudsten van de groep maar hun sportieve prestaties zijn er niet minder om. “Ik ben al 35 jaar lid van de Groten Toer Joggers”, zegt Jan. “Joggen deed ik al in mijn tienertijd. Ik neem deel aan marathons en liep al twintig keer de dodentocht. We klinken hier op het nieuwe jaar en op nog vele rondjes lopen.”

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio