23ste Kerstbierfestival schenkt 'Geturfde Kerst' van het vat

Print
Essen - Het was weer aanschuiven op het Kerstbierfestival in de Essense Heuvelhal. Het bierfestival met internationale allure biedt bezoekers uit zo'n 35 landen 217 kerst- en winterbieren aan die geproefd en beoordeeld kunnen worden.

Om de drukte en de lange wachtrijen van vorige edities te vermijden, besloot de organisatie om een online voorverkoop te houden. In een mum van tijd vlogen de tickets de deur uit. Wie nog graag een ticket wilde bemachtigen was eraan voor de moeite. 

"We zitten boven de 200 bieren, waarvan 25 op vat en 2 warm geserveerde bieren", zegt voorzitter Gunter Mertens van O.B.E.R. (Objectieve Bierproevers Essense Regio vzw). "We hebben nochtans ons best gedaan om er minder te presenteren. Het mocht echter niet baten, voor elk bier dat we schrapten, kwamen er 2 nieuwe bij en zo eindigen we op maar lierst 217 nummertjes."

Geturfde Kerst

Ook dit jaar werd er een speciaal bier voor het festival gebrouwen. "We kochten via de brouwers van de Hill Devils uit Wouwse Plantage een vat aan waarop voorheen een Islay-whisky had gezeten en leverden dat af bij brouwerij Den Tiest. Brouwer Marc Struyf, festivalbezoeker van het eerste uur, stak er een tripel van 10,5% op en wij mochten na 14 dagen al proeven dat het goed was. De gerookte turfaroma's zijn misschien niet voor iedereen een winnaar, wij zijn alleszins fan. Met een knipoog naar de streek rondom Essen, waar zowat alle dorpjes ontstaan zijn door turfwinning schenken we u graag een Geturfde Kerst van het vat."

Publiekslieveling 2016

Charles Leclef van brouwerij Het Anker in Mechelen mocht het festival openen.  Vorig jaar won hun 'Gouden Carolus Chrismas' en werd het bier uitgeroepen tot publiekslieveling. "Aan de bezoekers wordt ieder jaar gevraagd om een keuze te maken tussen de bieren die het meest hebben geaprecieerd", zegt Leclef. " De Gouden Carolus Chrismas is een echt winterbier, vrij vol van smaak met een aantal mooie kruidige toetsen van zoethout en anijs. Een stevig bier met een 10% alcoholvolume. Een zacht bier met stevige body voor bij de open haard."

Internationaal

"Het bierfestival is een uniek en goed doordacht festival in Vlaanderen maar ook buiten België", zegt Jan van Bragt , vice-voorzitter O.B.E.R. "Wie het festival bezoekt moet zijn identiteitskaart laten zien. Zo registreren we de bezoekers maar ook het land waar hij of zij vandaan komt. Vorig jaar noteerden we 30 landen en 18 verschillende Amerikaanse staten. Zelfs bij onze helpers zijn mensen uit Engeland en Finland die hier graag komen helpen. We staan dan ook niet voor niets in de top tien van meest geliefde festivals." 

 

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio