Eerste elektrische laadpaal op parking Heuvelhal

Van links af Peter De Smedt (Afdelingshoofd Technische Diensten), Dennis Bartels (medewerker Milieudienst) en schepen van Milieu Helmut Jaspers (sp.a). Foto: Margo Tilborghs

Eerste elektrische laadpaal op parking Heuvelhal

Print
Essen - Netbeheerders Eandis en Infrax plaatsen dit jaar de eerste 750 van in totaal 2500 nieuwe publieke laadpalen voor elektrische wagens in Vlaanderen.

De Vlaamse Regering wil het aanschaffen en gebruiken van elektrische wagens aanmoedigen. Omdat publieke laadpalen een belangrijke aanvulling zijn op thuisladen en laden op het werk, hebben de Vlaamse Overheid en netbeheerders Eandis en Infrax samen een spreidingsplan opgemaakt voor 2500 bijkomende publieke laadpalen, waarvan minstens één in elke gemeente in Vlaanderen. De plaatsing van de palen wordt over vier jaar gespreid.

Het eerste Essense exemplaar werd donderdag voorgesteld op de parking van de Heuvelhal. Tegen 2020 komen er in de gemeente Essen nog twee laadpalen bij.

"De Vlaamse Regering wil het aanschaffen en gebruiken van elektrische wagens aanmoedigen", zegt schepen Helmut Jaspers (sp.a). "Publieke laadpalen kunnen een belangrijke aanvulling zijn op thuisladen en laden op het werk. Daarom hebben de Vlaamse Overheid en netbeheerders Eandis en Infrax samen een spreidingsplan opgemaakt voor 2500 bijkomende publieke laadpalen, waarvan minstens één in elke gemeente in Vlaanderen." 

Elektrisch laden werkt anders dan traditioneel tanken. Benzine, diesel of gas tank je onderweg, elektrisch laden doe je thuis of aan een laadpaal. "Aan de laadpaal kunnen twee elektrische auto’s tegelijk opladen. Het opladen zelf is tegen betaling. Dat doe je met een laadpas of een app. Je betaalt om en bij de 0,31 euro per kWh (kilowattuur). De oplaadtijd hangt af van het type batterij."

Een laadpas vraag je aan op de website van Plugsurfing: www.plugsurfing.com.

 

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio