"Als ik een gewijd broodje eet word ik kalm en rustig"

VIDEO. Waarom u vandaag een 'hubke' of gewijd broodje uit Essen moet eten

Print
Essen - Vandaag wordt Sint-Hubertus gevierd. Dat is de patroonheilige van de jacht. Een eeuwenoude traditie die in Essen nog hoog in het vaandel wordt gedragen. De bakkers hebben hun handen vol met het bakken van de 'hubkes' en de pastoors met het zegenen daarvan.

Een 'hubke' of een Sint-Hubertusbroodje is de naam voor zacht pistoletje of kadetje dat op Hubertusdag door een priester van de Rooms-katholieke Kerk gewijd wordt. Het eten ervan is een traditioneel  gebruik in de Noorderkempen.

Het brood wordt gewijd in naam van Sint-Hubertus en gegeten op diens feestdag, 3 november. Vroeger namen de kerkgangers ook wel zelf een broodje mee om het te laten wijden. Het moest, na de wijding, droog worden opgegeten alvorens men iets anders mocht eten. Volgens het bijgeloof zou het eten van dit brood  bescherming bieden tegen razernij en hondsdolheid.

Bakker Ronny Demedts uit Wildert eet er zelf een stuk of twintig, zegt hij. "Ik word er rustig van en het werkt bovendien nog een paar dagen door. In Essen komt zowat iedereen vandaag gewijde broodjes kopen. We hebben het dus druk met het bakken van de 'hubkes'. Mijnheer pastoor was hier vanmorgen al om 6.15u om de eerste broodjes te zegenen. Dat moet natuurlijk gebeuren, anders helpt het niet tegen de razernij."

De broodjes zijn verkrijgbaar in drie variaties: gewoon wit, wit met anijssmaak en wit met rozijnen. 

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio