© Gil Plaquet

MS-patiënt heeft 55.000 euro nodig voor 'laatste' therapie

55.000 euro. Zoveel geld hoopt Mechelaar Erwin Vervaet (43) de komende weken op te halen via een crowdfunding. Zijn doel: een buitenlandse therapie tegen zijn progressieve MS. “Het is mijn laatste hoop.”

Marijn Sillis

Erwin Vervaet was 32 toen hij de diagnose multiple sclerose (MS) kreeg. Nu, elf jaar later, heeft de Mechelaar al veel levenskwaliteit verloren. “Ik heb de progressieve vorm, mijn lichaam takelt snel af”, zegt de Mechelaar, die zijn laatste hoop nu op zogenaamde HCTS-therapie zet. “Een soort van stamceltransplantatie waarbij eerst je immuunsysteem via chemo vernietigd wordt.”

Een probleem: in België gebeurt de behandeling niet en is er geen tussenkomst door het RIZIV. De Mechelaar moet dus – tegen een stevig prijskaartje – naar het buitenland uitwijken. “Er zijn verschillende hospitalen die de therapie toepassen, in onder meer Zweden, de VS en Rusland. Het klinkt misschien gek, maar ik kies voor de Filipijnen. Over twee maanden heb ik er een afspraak”, aldus Vervaet.

De Mechelaar hoopt de 55.000 euro bij elkaar te krijgen via zijn website ‘No More Erwin’. "Het is een zware therapie, maar het is vijf voor twaalf. Succes is niet 100 procent gegarandeerd bij de therapie. Maar ik weet wel 100 procent zeker dat ik doodga als ik niets doe.”

Stamceltherapie

Op de vraag of de therapie efficiënt genoeg is, verwijst professor doctor Benedicte Dubois, diensthoofd van het UZ Leuven en gespecialiseerd in MS, naar een recent onderzoek. “Na twintig jaar toepassing is de HSCT-therapie geëvolueerd naar een te overwegen behandelingsoptie, die echter nog steeds een mortaliteit van 1 à 2 procent veroorzaakt en tot ernstige en blijvende bijwerkingen kan leiden”, staat onder meer te lezen.

Lees vrijdag het hele verhaal in Gazet van Antwerpen - editie Mechelen

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio