Dolm en Speelpleinwerking zetten zich in voor kansarme jongeren

Medewerkers van DOLM Foto: Gil Plaquet

Dolm en Speelpleinwerking zetten zich in voor kansarme jongeren

Print
Mechelen - Voor het zevende jaar op rij lauwert de BNP Paribas Fortis Foundation initiatieven die zich inzetten voor kinderen en jongeren die het moeilijk hebben. Onder de 68 laureaten twee Mechelse organisaties. Dolm vzw, voor kinderen met leerproblemen, ontvangt bijna 10.000 euro steun. De Vlaamse Dienst Speelpleinwerking – met hoofdzetel in het stadscentrum – krijgt iets meer dan 12.000 euro.

In de zomer van 1984 zag Dolm, het Centrum voor Leerproblemen, het levenslicht in Bonheiden. Sinds 2003 heeft de vzw haar thuisbasis in Muizen. Het doel: het helpen van kinderen met leerproblemen en leerstoornissen. “We staan open voor alle kinderen, met aandacht voor minder gegoede gezinnen”, vertelt orthopedagoge Linda Puyenbroeck.

Om die kwetsbare kinderen te bereiken, dokterde de vzw een systeem uit waarbij de vergoeding van de orthopedagogen afhankelijk is van het inkomen van ouders. “Onze kleinschalige vzw is niet gesubsidieerd. Met het bedrag dat de ouders betalen, dekken we de werkingskosten", legt Puyenbroek uit. "We werken niet als zelfstandigen, wel volgens het DAC-statuut (het Derde Arbeidscircuit, een systeem in het leven geroepen in de jaren ’80, red.) waarbij we grotendeels betaald worden door de VDAB. Uit idealisme.”

Maar aangezien dat systeem afgebouwd wordt, heeft de vzw – die bestaat uit drie orthopedagogen en een administratieve kracht – een probleem. “Het DAC-systeem dooft uit: mensen die nu wegvallen, mogen niet vervangen worden”, zegt Puyenbroeck. “We zijn op zoek naar extra financiën, maar ook andere hulp – zoals nieuwe ideeën – is welkom. Het is duidelijk dat we oplossingen moeten zoeken voor de toekomst."

Cursus voor iedereen

Cursus voor iedereen. Zo heet het gelauwerde project van de Vlaamse Dienst Speelpleinwerking, dat vanuit Mechelen zijn werking aanstuurt. Het doel: ook kansarme jongeren de kans geven om een cursus animator of instructeur te volgen. “We merken dat we nog vaak alleen het ‘traditionele’ publiek bereiken: de goede middenklasse”, zegt directeur Jo Van den Bossche.

Daar willen ze dus iets aan doen bij de Speelpleinwerking. Onder de titel ‘cursus voor iedereen’ wordt sinds vorig jaar geëxperimenteerd met een solidariteitsfonds. “Waarbij we jongeren die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming 50 procent korting geven op hun cursus."

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio