Jarig NONA organiseert benefietfeest voor nieuwbouw

Foto: Dirk Vertommen

Jarig NONA organiseert benefietfeest voor nieuwbouw

Print
Mechelen - Bij een verjaardag hoort een feestje, bij een nieuwbouw een crowdfunding. Op zondag 16 oktober combineert NONA de twee met een feestelijke benefietnamiddag: 30 jaar NONA wordt het startschot voor ‘NONA Werft’.

De activiteiten op zondag 16 oktober worden op gang getrapt met een wandeling. “We gaan terug in de tijd”, zegt artistiek leider Bart Vanvoorden. “We hernemen de zoektocht van Theater Teater: van de Grote Markt via de Borcht naar de Begijnenstraat. Hier aangekomen blikken we met enkele sleutelspelers terug op onze geschiedenis. Ook Tom Lanoye komt aan het woord. Zijn eerste herwerking van een roman, ‘Celibaat’, was in opdracht van NONA. Later op de avond staat Tom nog op de planken met zijn jazzband. Het vat samen wat we in NONA belangrijk vinden: ambacht, vrijheid, vernieuwing.”

Het feestje is ook de start van NONA Werft. Met het makerscollectief Onbetaalbaar stelt NONA het publiek verschillende formules voor om te investeren. Ook later volgen er nog een paar wervingsevents. “300.000 euro is een stevig bedrag, maar we geloven erin. Anders zouden we er niet aan beginnen”, zegt Vanvoorden. “Met NONA zetten we in op de betrokkenheid van zowel publiek als artiesten, als intermediair is het onze rol om die wederzijdse generositeit te stimuleren. We willen samen iets opbouwen. Letterlijk. Zo wordt de oplevering van de nieuwbouw een artistiek project. Het collectief Onbetaalbaar bezet het gebouw vlak voor de afwerking, de opening zal mede door hen georganiseerd worden. Zo krijgt de nieuwbouw net nog die andere touch. Dat is onze taak als kunstencentrum: iets anders doen.”

Lees de uitgebreide reportage dit weekend in Gazet van Antwerpen - editie Mechelen

 

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio