© Patrick Hattori

© rr

1 / 2

Oude stamgasten doen legendarische cafés herleven

In Café Citadel herleven vrijdag de legendarische Mechelse studentencafés Den Tempelier en The Kilt. Na het succes van de eerste reünie vorig jaar pakken de organisatoren het feestje nu nog iets grootser aan.

Marijn Sillis

Ze waren ooit the places to be voor de Mechelse studenten, Den Tempelier en The Kilt. In de jaren ’80 en ’90 kende zowat iedere scholier de weg naar de kroegen in de Hallestraat en Onder den Toren, waar nu UiT in Mechelen en een kapsalon gevestigd zijn. Toen oude stamgasten Erik Van Hummelen en Peter Willocx elkaar vorig jaar in september opnieuw ontmoetten, kwamen de jeugdherinneringen in de cafés al snel ter sprake. Niet veel later werd de eerste reünie georganiseerd.

“We wilden een feestje doen met een man of 50, maar uiteindelijk doken er 350 mensen op”, vertelt Van Hummelen. “We feestten los de nacht door, met notoire stamgasten, bijna elke garçon én de uitbaters van toen. Op verzoek van velen doen we het daarom nog eens over. Maar nu nog groter. Met 4 reseidentdeejays van toen en een guestdj die in die tijd discotheek Den Beethoven plat speelde."

Wie er op de vorige editie ook bij waren: Francois De Keersmaecker (79) en Greet Vloebergh (76) uit Blaasveld. Van 1975 tot 1990 runden zij Den Tempelier. “Het zegt wel iets dat die jonge mensen van toen ons café nog steeds herinneren”, vertelt Francois, die het café altijd combineerde met een andere job. “Het was heel hard werken. We hebben er veel opofferingen voor gedaan. Laat ons zeggen dat ik mijn eigen kinderen vaak gemist heb. Maar dankzij ons publiek was het zeker een leuke tijd. Om 7.30u ’s ochtends gingen we al open, zodat de vroege studenten die met de bus kwamen, warm konden zitten. Zo zijn we uiteindelijk een bekend café geworden.”

Lees donderdag het hele verhaal in Gazet van Antwerpen - editie Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio