Mechelse Kanoclub: ploeg van 't stad op de Olympische Spelen

Print
Mechelen - In het Braziliaanse Rio de Janeiro starten straks de 28ste Olympische Zomerspelen. Helaas zonder een Mechelse atleet. Maar ooit was het anders. Sinds 1936 vaardigde de Koninklijke Cano Club Mechelen maar liefst tien Mechelse Olympiërs af op elf Olympiades. Daarmee is het veruit de meest succesvolle Olympische club van de stad.

Herman Naegels, naar die naam luistert de oudste nog levende Olympiër van de Koninklijke Cano Club Mechelen. In 1968 behaalde de Mechelaar de zevende plek op de Spelen van Mexico City. Vier jaar later mocht hij mee naar München. Op die Olympische deelnames is de voorzitter van de kanoclub bijna een halve eeuw later nog steeds trots. “De Spelen, dat is het hoogste dat je als atleet kunt bereiken. Tot op de dag van vandaag ben ik daar heel fier op", vertelt Naegels. "Ik ben ook vijfde geworden op een wereldkampioenschap, maar de Spelen waren mooier. Dat Olympisch dorp, met die duizenden atleten... En als je zelf niet moest trainen, kon je al die andere wedstrijden bijwonen.”

Het komt zelfs een halve eeuw later nog ter sprake. “Niet meer elke dag, maar toch. Ik zie ook de makkers van toen nog, Moens en Burny. Dan gaat het vaak van: ‘Weet je nog toen…’ Niet iedereen kan zeggen dat hij de Olympische Spelen meegemaakt heeft, laat staan dat hij er deelnam als atleet. Tenzij m’n geestelijke gezondheid erop achteruit gaat, vergeet ik dat nooit meer.”

Lees vrijdag het hele verhaal in Gazet van Antwerpen - editie Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio