© Patrick Hattori

Topdokter Giacalone één jaar aan het hoofd van Lymfecentrum

Het Lymfecentrum in het Duffelse AZ Sint-Maarten opende een jaar geleden de deuren. Topdokter Guido Giacalone, die het centrum leidt, blikt tevreden terug.

Marijn Sillis

Het Duffelse Lymfecentrum is één van de weinige centra in Europa waar lymfechirurgie toegepast wordt. “We zijn nu bijna een jaar verder en ik kan zeggen dat we een goede start hebben gemaakt”, zegt dokter Guido Giacalone. “We zitten op dit moment aan een tempo van zo’n 40 operaties per maand. Daarmee ben ik volgens mij de meest actieve lymfechirurg in Europa. En we kunnen goede resultaten voorleggen. We bekijken of we de operatietijd kunnen uitbreiden, want er is een wachtlijst. Ik beschouw dat als een kwaliteitslabel, maar we moeten er ook over waken dat het niet té veel wordt. Net om die kwaliteit te bewaken.”

Dokter Giacalone begon als vaatchirurg, maar specialiseerde zich ruim een decennium geleden in lymfechirurgie. Een discipline die toen eigenlijk nog niet bestond. “Het was een geheel nieuwe wereld die openging", vertelt de Italiaanse Belg. "Er was geen opleiding voor, ik moest m’n weg maar vinden. Maar net dat maakte het zo uitdagend. Het moeilijkste was vooral: de rest van de wereld overtuigen. Om de ziekte te erkennen. En om te bewijzen dat er ook een behandeling voor was. Huisartsen, oncologen, vaatchirurgen: voor niemand was het een ziekte, bij geen van hen kwam de complicatie zogezegd voor.”

Deze maand laten we vijf topdokters van AZ Sint-Maarten Mechelen en Duffel aan het woord. Naast dokter Giacalone komen ook neurologe Virginie Merckaert, orthopedist Peter Boone, oncologisch radiotherapeute Dominique De Bal en cardioloog Oscar Semeraro aan bod.

Lees woensdag het uitgebreide interview in de Gazet van Antwerpen - editie Mechelen

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio