President van niet-erkende republiek op bezoek in Mechelen

Foto: Patrick Hattori

President van niet-erkende republiek op bezoek in Mechelen

Print
Mechelen - Op het stadhuis ontving eerste schepen Marc Hendrickx vrijdag de president van de niet-erkende republiek Nagorno-Karabach. De regio is van grote betekenis voor veel leden van de Armeense gemeenschap in Mechelen.

Nagorno-Karabach is een betwiste regio tussen Armenië en Azerbeidzjan. Begin jaren ’90 woedde nog een hevige oorlog om het gebied. Maar een echte oplossing kwam er nooit. Enkele maanden geleden flakkerde het geweld aan de onzekere grenzen tussen Nagorno-Karabach en Azerbeidzjan opnieuw op. Zo leek het ‘frozen conflict’ weer te ontdooien tot een open oorlog. Dat beroerde toen ook de grote Armeense gemeenschap in Mechelen, die kant kiest voor Nagorno-Karabach. 

Nu is Bako Sahakyan, de president van de door bijna niemand erkende republiek, drie dagen in ons land. Dat hij ook Mechelen aandoet, is mede door schepen Marc Hendrickx (N-VA), die de regio in maart dit jaar nog persoonlijk bezocht. “Zonder partij te kiezen in dit zeer gevoelig conflict, willen we met de komst van de president benadrukken dat die regio niet in isolement mag blijven”, zegt Hendrickx, die over een mogelijke samenwerking nadenkt. “Mijn Aalsterse college Karim Van Overmeire, die mee was op de trip naar Nagorno-Karabach, wil in Aalst een school laten verzusteren met een school daar. Ik wacht af wat dat project in Aalst zal brengen, om dan te bekijken of we eventueel hetzelfde kunnen doen vanuit Mechelen."

Na de ontvangst op het stadhuis was er een receptie met zo’n 20 afgevaardigden van de Mechelse Armeense gemeenschap. ’s Middags vond op de vesten een bloemlegging plaats aan het monument ter herdenking van de Armeense genocide.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio