© Emmaüs

Nutsbedrijven vullen samen sleuf van 1300 meter voor ziekenhuis

Alle nutswerken aan het nieuwe ziekenhuis langs de R6 worden gecoördineerd door één speler: Synductis. Het is de eerste keer in Vlaanderen dat een samenwerking van nutsbedrijven op zo’n grote schaal gebeurt. Ook voor achttien andere Mechelse werven zou zo’n synergie een optie zijn.

Marijn Sillis

Langs de nieuwbouw van AZ Sint-Maarten, van de Mezenstraat tot de Liersesteenweg, graaft de aannemer van het ziekenhuis een sleuf van zo'n 1300 meter voor diverse leidingen. Daarin legt Eandis onder meer 900 meter elektriciteitsnet aan, Proximus 600 meter telecomkabel en Pidpa 800 meter aan waterleidingnet. In vroegere jaren zouden al die nutsbedrijven dat elk op hun manier en volgens eigen timing doen, nu coördineert Synductis alle werken.

Het samenwerkingsverband Synductis bestaat sinds 2012, maar nooit eerder leidde het naar eigen zeggen zo’n grote werf. Naast de drie eerder genoemde spelers, het ziekenhuis en de stad zijn ook Farys, IWVB en de Watergroep betrokken. “Het Mechelse ziekenhuis dient als proefproject voor de rest van Vlaanderen”, legt Synductis-manager Patrick Dellaert uit. “Ondanks de vele partners werken we hier dus met één aannemer en één centraal aanspreekpunt. Op deze manier kunnen we sneller en goedkoper werken. En met minder hinder voor de buurtbewoners."

Schepenen Greet Geypen (Open Vld) en Christiaan Backx (N-VA) tonen zich tevreden met het werk van Synductis en de samenwerking tussen alle partners. Ook achttien andere Mechelse werven komen in aanmerking voor het synergiewerk van Synductis, waaronder het centrum van Muizen, Spreeuwenhoek, Otterbeek en de Speecqvest.

Lees vrijdag het hele verhaal in Gazet van Antwerpen - editie Mechelen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio