Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Sonia (28) is eerste Afrikaanse schlagerzangeres van Vlaanderen

Sonia Nouneneu, onthoud de naam. Want zo heet de eerste Vlaamse schlagerzangeres met Zwart-Afrikaanse roots. De 28-jarige Mechelse – geboren in Kameroen en een tijdje Parisienne – heeft een oorwurm van jewelste gecreëerd: “Mechelen is de place to be!”

Marijn Sillis, Sven Van Haezendonck

Toen Mechelaar Robin Kerremans (33) op het Wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika een documentaire draaide met enkele vrienden, leerde hij Sonia Nouneneu kennen. De Kameroense Parisienne deed op dat moment een stage in Zuid-Afrika. Het werd een Mechels-Afrikaanse coup de foudre. Anderhalf jaar lang pendelden Robin en Sonia tussen Mechelen en de Lichtstad. Tot de Parisienne vier jaar geleden de Eifeltoren inruilde voor de Sint-Rombouts.

Ondertussen heeft Sonia haar eigen modezaak, met een pop-up in de Onze-Lieve-Vrouwestraat: Soniami Afropean Mode. Maar haar zoektocht naar een reguliere job verliep eerder stroef. Zo ontstond ook haar schlagerlied. “Noem het een grapje en milde aanklacht”, knipoogt het paar. “Is een schlagerlied tenslotte niet het toppunt van integratie?”

“Het is vreemd dat Sonia moeilijk werk vond”, legt Robin uit. “Ze heeft twee masterdiploma’s, deed stage in Zuid-Afrika, werkte in La Défense én spreekt nu ook Nederlands. Omdat ze niet niets wilde doen, ondernam ze de voorbije jaren van alles. Zo heeft ze nu haar eigen winkel en kledinglijn. En lanceert ze dus ook haar eigen schlagerlied.”

“Omdat ik dankzij het Vlaamse lied Nederlands geleerd heb”, vertelt Sonia. “Ik volgde Nederlandse lessen in TSM, stak ook veel op van vrienden. Maar het meeste heb ik geleerd door naar MENT TV te kijken en Nederlandse schlagers en liederen mee te zingen. Van Christoff over K3 tot Bart Peeters."

Lees dit weekend het hele verhaal in Gazet van Antwerpen

Vastgoed

Jobs in de regio