Eerste vluchtelingen volgen les in Thomas More

Foto: Gil Plaquet

Eerste vluchtelingen volgen les in Thomas More

Print
Mechelen - Met 'Welcome Talent @ Thomas More' tekende de hogeschool een traject uit voor jonge vluchtelingen. In Mechelen en Katelijne begonnen de eerste vier Syriërs ondertussen met de lessen, met hulp van een buddy.

Toen de vluchtelingencrisis voorbije zomer het nieuws helemaal domineerde, schoot ook de werkgroep IDeE (Identiteit, Dialoog en Engagement) van Thomas More in actie. De vraag: hoe kunnen we het jonge talent dat hier aankomt een schooltoekomst geven? “Een moeilijke opdracht, want er zijn strikte voorwaarden, zoals de Nederlandse taal”, legt Lisbet Lenaers van IDeE uit. “We hebben een traject opgezet waarbij we jonge vluchtelingen de kans geven zich te registreren."

De Syriërs Muhiealseen Ammar (24) en Mohamad Husini (23) volgen nu elke dinsdag lessen Engels in de opleiding Business Management. “We leren Nederlands, maar het lijkt ons ook belangrijk om de Engelse taal beter te kennen”, vertelt Muhiealseen, die in het opvangcentrum van Antwerpen-Linkeroever verblijft. "In een opvangcentrum heb je veel tijd en dreigt de verveling. Ik ben blij dat de school deze kans geeft.” 

De twee Syrische jongens kregen een eerste rondleiding van Xandrine Van der Poten. De 20-jarige studente lerarenopleiding stelde zich spontaan kandidaat als buddy. “Er zijn zoveel mensen die onverschillig blijven. Ik denk dan: als ik in hun situatie zou zitten, zou ik het ook appreciëren als anderen me zouden helpen.”

Lees woensdag het hele verhaal in Gazet vn Antwerpen - editie Mechelen

 

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio