© Dirk Vertommen

Mechelse Spar-uitbater blijft tonijn weren

Proud to be tuna free. Een spandoek met die duidelijke boodschap hing Kristof Merckx aan zijn Spar-winkel langs de Brusselsesteenweg. Al sinds 2012 verkoopt de zaakvoerder geen tonijn meer in zijn supermarkt, en dat zet hij nu opnieuw in de kijker.

Marijn Sillis

Het begon een paar jaar geleden met een boottocht op reis in het Spaanse Andalusië. Daar werd Kristof Merckx voor het eerst geconfronteerd met de problematiek van tonijn. De vissen worden nu al jaren overbevist en zijn bijgevolg met uitsterven bedreigd. “Als zelfstandige lopen privé en werk voor mij door elkaar, ik vind dat die twee moeten matchen”, vertelt Merckx. “Ik wil geen geld verdienen op de kap van een met uitsterven bedreigde diersoort, dus heb ik eind 2012 beslist om alle tonijn uit mijn rekken te halen."

Dat er in de Spar geen tonijn te koop is, wordt nu nog eens benadrukt met een nieuw spandoek dat aan zijn winkel langs de Brusselsesteenweg is aangebracht. “Nog bijna dagelijks krijgen we hier vragen of we geen tonijn verkopen”, licht de zaakvoerder toe. “Het is niet altijd even evident, want niet alle klanten kunnen begrip opbrengen voor mijn keuze. Maar ik volhard."

Lees woensdag het hele verhaal in Gazet van Antwerpen - editie MechelenMeer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio