© Facebookpagina Sintromboutstoren

Blinden en slechtzienden kunnen kathedraal nu voelen

In de Sint-Romboutskathedraal vind je sinds deze week een erg mooie houten maquette van de kathedraal. Die werd een 30-tal jaren geleden gemaakt voor een expo voor blinden en slechtzienden.

Marijn Sillis, Sven Van Haezendonck

Wie de kathedraal binnenwandelt, krijgt dus in een oogopslag te zien hoe de kathedraal in zijn geheel eruit ziet. “De maquette komt van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis”, vertelt Bram Van der Auwera, beheerder van de Sint-Romboutskathedraal. “De maquette is in de jaren 80 gemaakt voor een tentoonstelling voor blinden en slechtzienden. Het was een van de monumenten die toen in kleinere schaal nagemaakt is in hout. De laatste jaren dreigde de prachtige miniatuur echter in de vergetelheid te geraken in Brussel.”

Dus kwam de vraag naar de stad of ze iets kon doen met de mini-kathedraal. Op de stad stuurden ze de vraag door naar de kerkfabriek. “We hebben natuurlijk meteen ‘ja’ gezegd”, stelt Van der Auwera. “We krijgen de maquette nu voor onbeperkte tijd in bruikleen. Daar zijn we het KMKG erg dankbaar voor. De maquette is vrij te bezichtigen voor al onze bezoekers. En ook blinden en slechtzienden kunnen dus voelen hoe de kathedraal eruit ziet.”

MEER OVER

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio