Ook Mechelse vrijwilligers in vluchtelingenkamp Duinkerke

Print

Foto: Patrick Hattori

Mechelen - Onmenselijk. Anders valt de toestand in het vluchtelingenkamp nabij Duinkerke, een paar kilometer over de Belgische grens, niet te omschrijven. Na een week van wind en regen zijn de tenten verzopen. Er zijn wel wat vrijwilligers present, ook uit Mechelen.

In het ondergestroomde vluchtelingenkamp van Grande-Synthe, waar zich momenteel een humanitaire crisis afspeelt, worden de 2000 à 3000 vluchtelingen alleen bijgestaan door vrijwilligers. Ook vanuit Mechelen komt er hulp op gang.

De Mechelse Lieve Hertens (58) en haar dochter Veerle (33) zamelen al een hele tijd materiaal in: kleren, voedsel, zeilen. “We zagen het voorbije jaar de beelden van al die vluchtelingen”, vertelt Lieve. “Dan zit je machteloos in de zetel. Tot je de online oproepen leest van vrijwilligers. In september zijn we een eerste keer naar Noord-Frankrijk gekomen, eerst Calais, daarna Duinkerke. Ondertussen zijn we er acht keer geweest. Het is afschuwelijk. En wordt alleen maar erger.” 

Ook Marijke Lamon (36) - dochter van de te vroeg gestorven schepen Jowan - is vrijwilligster in Grande-Synthe. Zij stapte de voorbije weken regelmatig de auto in. Zo ook vrijdag. “Het is bij alle vrijwilligers hetzelfde: eens je het gezien hebt, blijf je terugkomen. Je laat je hart hier achter ze. Of het geen druppel op een hete plaat is? Neen. Als ik de vrouwen die ik help eventjes de waanzin zie afschudden en hun dankbaarheid voel, dan weet ik dat het waarde heeft.”

Lees dit weekend de uitgebreide reportage in Gazet van Antwerpen

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio