© Patrick Hattori

Eerste Vlaamse buurderij strijkt neer in Mechelen

In Wallonië en Brussel kennen ze het al, een ‘buurderij’, in Vlaanderen is de primeur voor Mechelen. Voortaan kan je elke woensdagavond in brouwerij Het Anker terecht voor het afhalen van online bestelde lokale en artisanale producten.

Marijn Sillis

Boeren & Buren, onder die naam gaat het project in Mechelen van start. De kern van het verhaal zijn de zogenaamde buurderijen, een soort van marktjes. Het idee is dat van de korte keten, waarbij producent en consument opnieuw dichter bij elkaar komen. “Wie lid wordt, heeft een paar dagen om boodschappen te doen op de website. Vervolgens ontmoeten consument en producent elkaar op de afgesproken plek”, legt grondlegger Guilhem Chéron uit.

Het idee ontstond drie jaar geleden in Frankrijk, waaide over naar verschillende Europese hoofdsteden maar ook plattelandsdorpen. In België zijn er vandaag een 35-tal buurderijen, in de hoofdstad en ten zuiden van de taalgrens. Woensdag opent dus de eerste Vlaamse buurderij in brouwerij Het Anker.

De Mechelse buurderij gaat tussen 17u en 19u van start met een proeverij. Vanaf volgende week zal je elke woensdag tussen dezelfde uren je bestelde producten kunnen afhalen in Het Anker. Wie wil deelnemen, kan zich online registreren. Registratie is volledig gratis, je betaalt alleen voor de aankoop van je producten. Ook producenten kunnen zich nog altijd melden. Wie met zijn producten op de buurderij staat, bepaalt zelf zijn prijs. Hij of zij geeft iets meer dan 16 procent van de opbrengst af aan de organisatoren.

Lees het hele verhaal woensdag in Gazet van Antwerpen - editie Mechelen

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio