Mechelaar is bijna een jaar ambassadeur in Oekraïne

Foto: Patrick Hattori

Mechelaar is bijna een jaar ambassadeur in Oekraïne

Print
Mechelen - Wat heeft Mechelen nog te bieden als je in Ierland, Tsjechië, Canada en Marokko hebt gewerkt, en je in Oekraïne de hedendaagse geschiedenis van nabij mag volgen? En wat doet het met een man om elke vier jaar te verhuizen? Een interview met ambassadeur en Mechelaar Luc Jacobs.

Luc Jacobs (54) is een diplomaat. Niet omdat hij weinig zegt met veel woorden, wel in de letterlijke betekenis van het woord. En in de branche der diplomatie maakt men zwervers van zijn personeel. Binnenlandse opdrachten worden afgewisseld met buitenlandse taken. Zo werkte Jacobs telkens vier jaar op de Belgische ambassades in Ierland, Canada en Tsjechië. Even lang was hij Consul-Generaal in Marokko. Nadat hij opnieuw enkele jaren in Brussel aan de slag was voor Buitenlandse Zaken, werd Jacobs geselecteerd om ambassadeur te worden in Oekraïne.

Zijn selectie voor het ambassadeurschap kwam de Mechelaar vlak voor  de dodelijke clashes op het Maidan Plein te weten. Nadien zag hij hoe de situatie in snel tempo bergaf ging. In maart werd de Krim geannexeerd, in de lente- en zomermaanden ontrolde zich iets wat je zonder veel moeite een open oorlog kunt noemen. En toen Jacobs in juli vorig jaar uiteindelijk vanuit Brussel richting Kiev wilde vertrekken, werd vlucht MH17 neergeschoten.

“Ik heb alles met stijgende ongerustheid gevolgd. Niet zozeer met het idee: ‘Oei! Moet ik daar naartoe?!’ Wel met spanning omwille van de professionele uitdaging", vertelt Luc Jacobs in een uitgebreid weekendinterview. "Ik leef natuurlijk erg mee met de mensen. De druk die je in Oekraïne voelt, leg je niet zomaar naast je neer.”

Lees het hele interview dit weekend in Gazet van Antwerpen - editie Mechelen

 

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio