Parking Kathedraal wordt kunstruimte

Foto: MASI

Parking Kathedraal wordt kunstruimte

Print
Mechelen - Ooit keek de Sint-Romboutstoren uit op een kerkhof. Vandaag heeft de kathedraal een parking aan haar voeten liggen. Die wordt nu deels omgetoverd tot historisch verantwoorde tentoonstellingsruimte. Dat dankzij kunstenares Sarah Vanagt en BimSem-leerling Tim Van Leuven.

In 2009 begon de grootste archeologische opgraving uit de Mechelse geschiedenis. Binnen de twee jaar haalden archeologen maar liefst 4165 skeletten en duizenden lossen schedels en beenderen boven op het Sint-Romboutskerkhof. Het kerkhof verwerd daarna tot parkeerplaats, uitgebaat door Vinci Park. Die gaf de stad toestemming om de locatie opnieuw een beetje historisch-culturele waarde te geven.

“De parking herinnert in niets meer aan de historie van het kerkhof, daar wilden we verandering in brengen”, vertelt schepen van cultuur Frank Nobels. En dus schakelde de stad de beeldende kunstenares Sarah Vanagt in. Zij besloot een stille film te maken, die te zien is op de website van de stad. Zestien ‘stills’ uit die nog geen tien minuten durende prent toont ze in de parking. In de film is de hoofdrol weggelegd voor de 11-jarige Tim Van Leuven, die in BimSem in het zesde leerjaar zit.

Lees het hele verhaal dinsdag in de Gazet van Antwerpen - editie Mechelen.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio