Sociaal Centrum Mechelen bestaat 25 jaar

Sabine Schoevaerts, coördinatrice van het Sociaal Centrum, met medeoprichtster zuster Virginie Vanhaecke en Patricia Verbeeck, ondervoorzitster van het Sociaal Huis Mechelen. Op de achtergrond het koor van de Lage Drempel. Foto: MASI

Sociaal Centrum Mechelen bestaat 25 jaar

Print
Mechelen - De Mechelse vzw Sociaal Centrum - Lokaal Steunpunt Vrijwilligerswerk viert zijn 25ste verjaardag. De vzw evolueerde van teledienst naar kringwinkel tot sociale kruidenier.

Een paar tientallen mensen verzamelden vrijdagmiddag in De Posthoorn voor een feestelijke receptie, die opgeluisterd werd door het koor van de Lage Drempel. De huidige coördinator, Sabine Schoevaerts, deed de hele geschiedenis van de vzw nog eens uit de doeken. “We zijn in 1989 ontstaan dankzij de Zusters van Overijse en een groepje vrijwilligers, die aanvoelden dat er steeds meer mensen waren die ondersteuning en een luisterend oor konden gebruiken”, vertelt Schoevaerts “De eerste vrijwilligers begonnen materiaal en meubels in te zamelen voor zij die het nodig hadden, meestal mensen waar de deurwaarder was langs geweest. Al snel ontstond zo de Kringwinkel.”

In 1999 werd die Kringwinkel te groot. Omdat er steeds meer vragen kwam naar goede voeding, besloot het centrum om ook aan voedselbedeling te doen. Zo ontstond dan de weer de Sociale Kruidenier, ’t Sociaal Proftijtje, de eerste in zijn soort in Vlaanderen. Momenteel telt de vzw zo’n 120 vrijwilligers.

www.sociaalcentrum.be

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio