© Patrick Hattori

Mechelse automobielclub viert 90ste verjaardag

Dit weekend viert de Mechelse Automobielclub Motor-Union zijn 90-jarig bestaan. De vereniging werd ooit opgericht door notabelen met een mooie wagen, maar vandaag heeft ze niets meer te maken met… auto’s.

Marijn Sillis

27 september, 1924. In navolging van Luik krijgt ook Mechelen een automobiel- en motorclub. De initiatiefnemer is Raoul de Meester de Betzenbroeck, de heer van het gelijknamige kasteel in Muizen. De eerste leden zijn Mechelse notabelen: notarissen, dokters en zelfstandigen. Ze organiseren behendigheids- en snelheidswedstrijden op de Ijzerenleen, doen tochten in en weg van de stad en… protesteren tegen de slechte staat van het wegdek.

Vandaag probeert Motor-Union nog maandelijks activiteiten te organiseren voor de ongeveer 55 leden van de 23 betrokken families. Dat gaat van plezieruitstapjes over culturele bezigheden tot feestjes. Al die festiviteiten gebeuren wel met de auto, maar daar blijft het eigenlijk bij. “Het is niet dat we nog leden hebben met oldtimers of speciale auto’s. Dat is er stilaan uitgegroeid. De nadruk ligt vooral op gezelligheid, en eten en drinken”, glimlacht voorzitter Lejo Vanhaelen. “Waarom we dan nog verder doen? Voor de traditie. Het zou toch jammer zijn dat heel die geschiedenis verloren gaat?”

Lees het hele verhaal vrijdag in de Gazet van Antwerpen - editie Mechelen.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio